Aktuális

Operatív törzs: kiürítették a kórházi ágyak felét

Az operatív törzs mai tájékoztatóján a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos számadatok mellett szó esett a kórházi ágyak kiürítéséről, a pollenszezonról és a járvány esetleges második hullámáról is.

A sajtótájékoztatót Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese kezdte, aki elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a magyar fiatalok versenyképes tudásra tehessenek szert. A miniszterhelyettes elmondta zajlik a munka a felsőoktatásban és a felvételi folyamat is folytatódik. Hozzátette:

  • a képzésre jelentkezőknek elérhetővé válik az ügyintézés funkció a felvi.hu-n,
  • a felületen a felvételizők egyszer változtathatnak a jelentkezési sorrendjükön,
  • figyelemmel kísérhetik a dokumentumaik és kérelmeik feldolgozottságát,
  • és azt is, hány pontjuk van.

Schanda Tamás a tájékoztatója végén emlékeztetett, a koronavírus-járvány elmúltával a gazdaság talpra állítása lesz a legfontosabb feladat, ebben pedig nagy szerepük lesz azoknak, akik most készülnek felsőoktatási intézménybe.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília tájékoztatóját a koronavirus.gov.hu oldalon már ismertetett számadatokkal kezdte. Elmondta, hogy:

  • 75-tel, 2168-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma,
  • 225-re emelkedett a halálozások száma,
  • 295-en gyógyultak meg.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az egészségügyi intézmények országszerte készülnek a járvány berobbanására az ágykapacitás növelésével. Tájékoztatott, hogy a legfrissebb jelentések alapján az 50 százalékos ágyfelszabadítás teljes körűen megtörtént. „Kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni” – mondta a tisztifőorvos, aki emlékeztetett, a hazabocsátásnak csakis orvosszakmai döntés képezhette az alapját. „Nem küldhető haza senki, akit emiatt egészségkárosodás érne.”

A tisztifőorvos tájékoztatásából kiderült, hogy a Honvédség az intézmények vezetőivel egyeztetve, ma is folytatja az idősotthonok fertőtlenítését. Ott kezdik, ahol már volt fertőzött – mondta Müller Cecília, aki hosszan szólt a krónikus megbetegedésben szenvedőkhöz is. Tájékoztatójában arra kérte az érintetteket, hogy most fokozottan figyeljenek az alapbetegségeik karbantartására. „Most még inkább fegyelmezettnek kell lenni: táplálkozást, gyógyszerszedést és mozgást illetően is.” Külön kiemelte az allergiás betegeket, akiket arra kért, naponta mossanak hajat, éjszaka szellőztessenek, és amit lehet, nedvesen tisztítsanak.

Kiss Róbert rendőralezredes ezután elmondta, hogy tegnap négy repülővel érkezett védőfelszerelés Magyarországra, majd hozzátette, a mai napon további repülőgépek érkeznek majd, amik 3 milliónál is több maszkot, 2 millió kesztyűt és 161 lélegeztetőgépet szállítanak hazánkba.

Müller Cecília újságírói kérdésekre válaszolva elmondta:

  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket alapos mosás után nyugodtan fogyaszthatjuk,
  • a maszkot akkor viseljük helyesen, ha nem húzkodjuk használat közben és teljesen eltakarjuk vele a légutat,
  • a regisztrált betegeknél valóban több lehet a fertőzött betegek száma, az átfertőzöttségi szintet azonban csak a járvány végeztével érdemes teljes körűen vagy reprezentatív módon vizsgálni,
  • a koronavírussal fertőzött betegek több hétig vannak kórházban,
  • nem tartja kizártnak a járvány egy második hullámát sem,
  • a pesti úti idősek otthonával kapcsolatban jelenleg is tart a vizsgálat, az eredményről a lezárás után tájékoztatják a közvéleményt.

Olvass még többet a koronavírusról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top