Aktuális

Franciaországban a karantén után sem lesz kötelező iskolába járni

A franciaországi korlátozások feloldása után a szülők dönthetik el, engedik-e a gyerekeket iskolába járni.

Franciaországban koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos feloldása után a szülők dönthetik el, hogy engedik-e a gyerekeket iskolába járni, vagy pedig a tanévet távoktatás formájában kívánják folytatni és befejezni. A maszkviselés viszont valószínűleg kötelező lesz a tömegközlekedési járműveken – jelentette be csütörtökön a francia elnöki hivatal, amely az önkormányzati vezetőkkel megkezdte a május 11-én esedékes karanténfeloldás stratégiájának kidolgozását.

Emmanuel Macron államfő azt szeretné, ha a karantént felváltó óvintézkedésekről mindenekelőtt helyi szinteken születne döntés a polgármesterek és a prefektusok közti egyeztetések nyomán, miután nem egyforma a járványszint az ország különböző területein – tudatta az Elysée-palota az államfő és a regionális vezetők megbeszélését követően.

Eiffel-torony Párizs

Járőrözõ rendőrök a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2020. április 2-án (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A köztársasági elnök tíz nappal ezelőtt legalább május 11-ig meghosszabbította a március 17-én bevezetett szigorú kijárási korlátozásokat, és egyelőre az sincs tisztázva, hogy milyen stratégiát képzel el a karatén után.

A párizsi Pasteur Intézet kedden közzétett tanulmánya szerint a franciák alig hat százaléka esik át a koronavírus-fertőzésen a kijárási korlátozások május 11-re tervezett végéig, ami nagyon alacsony szint ahhoz, hogy további óvintézkedések nélkül az országot ne érje el a járványnak egy második hulláma. A betegség két fő gócának számító Elzászban és a Párizs közeli Ile-de-France régióban az arány 12 százalék körül lesz, de az ország más részein alig pár százalékos.

A kijárási korlátozások feloldását május 11-én felváltó intézkedések részletes tervét május elején ismerteti a kormány.

Jóllehet a kórházban ápolt súlyos betegek száma az elmúlt két hétben már fokozatosan csökken, a járványszint még mindig magas Franciaországban: az előző napi 544 után csütörtök estére egy nap alatt 516-tal 21.856-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top