Aktuális

37 nap alatt összeraktak egy új lélegeztetőgépet a NASA mérnökei

Ha űrrepülőket tudnak tervezni, akkor egy tömeggyártásra alkalmas lélegeztetőgép sem jelenthetett problémát.

A NASA is beszállt a koronavírus elleni harcba. Az amerikai Repülési és Űrhajózási Hivatal bejelentette, hogy mérnökei orvosi eszközök tervezésébe kezdtek.

Mi általában űrrepülőket és nem orvosi eszközöket készítünk, de segíteni akarunk.

Kaliforniai laboratóriumukban a NASA mérnökei 37 nap alatt terveztek meg egy lélegeztetőgépet, amely tömeggyártásra is alkalmas. A szerkezetet New York egyik kórházában már ki is próbálták, gyártásának és alkalmazásának engedélyezése az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) már folyamatban van.

A NASA mérnökei orvosi eszközök tervezésébe kezdtek (Fotó: NASA)

A NASA mérnökei orvosi eszközök tervezésébe kezdtek (Fotó: NASA)

Az űrhajózási szakemberek más védőfelszerelést is terveznek, például sisak-oxigénlégző rendszert. Ez egyébként nem újdonság a számukra, hiszen eredetileg nagy magasságú repülésekhez kifejlesztett magassági védőfelszerelésről van szó, de mint kiderült, a Covid-19 betegségben szenvedő, de enyhébb tünetekkel rendelkező betegek kezelésére is alkalmas.

A mérnökök – a hivatal közlése szerint – eddig mintegy 250 javaslatot terjesztettek elő arról, hogy a NASA hogyan segíthetné a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. „A NASA egyedülálló módon képes a koronavírusra adandó szövetségi válasz segítésére, figyelembe véve felszereltségét, szakemberállományát és eddigi szakmai tapasztalatait” – fogalmazott Jim Bridenstine, a NASA vezetője, aki közleményt adott ki pénteken.

nlc.nasa:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top