Aktuális

Undorító pizzériát zárattak be Hevesben

Egy helyiségben tárolták az ételeket és a rágcsálóirtásra használt mérget.
Koszban dagasztották a pizzát (

Egy Heves megyei, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei áprilisban az ott tapasztalt, élelmiszer-biztonsági kockázatot okozó hiányosságok miatt. Az egység a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel elrendelt intézkedéseknek megfelelően, kizárólag házhoz szállítás keretében folytatta tevékenységét.

Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy több helyiségben pizzás dobozokból készítették a mennyezetet, ami jellegéből adódóan nem biztosítja a takaríthatóságot, fertőtleníthetőséget, illetve nem gátolja a pára- és penészképződést.

Az egység több helyiségében erősen szennyezett volt a padozat, az oldalfal és esetenként a mennyezet is. A főzőkonyhában koszosak voltak a hűtőterek. Néhány helyiségben a polcok tisztasága is erősen kifogásolhatónak bizonyult, sőt a higiénikus mosogatás és kézmosás feltételei sem voltak meg mindenütt.

Számos alapvető gépet és berendezést, így például a sütőt, a szeletelőt, a darálót, a darálóhoz használt tömőfát, a dagasztógépet, a tésztanyújtó gépet, továbbá a pizzatészta tárolására szolgáló műanyagládákat is szennyezett állapotban találtak a szakemberek. Az élelmiszer-kezelésre szolgáló helyiségekben esetenként a technológiához nem kapcsolódó eszközöket tároltak, de még rovar- és rágcsálóirtásra használt méreganyagot tartalmazó doboz is akadt.

A Nébih a fent részletezett, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság 10 tétel nem nyomon követhető és 5 tétel lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, azok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az egység az élelmiszer-biztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja a tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

(Nyitókép: Nébih)

nlc.kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top