Aktuális

Újabb budapesti hajléktalanszállón jelent meg a koronavírus

A XIII. kerületi ISOLA Éjjeli Menedékhelyen egy lakó koronavírus-tesztje lett pozitív.
Koronavírus-teszt

Újabb XIII. kerületi hajléktalanszállón találtak koronavírus-fertőzöttet – közölte Facebook-oldalán Kassai Dániel önkormányzati képviselő.  A Léthatáron Alapítvány ISOLA Éjjeli Menedékhelyén április 21-én 64 főnél végezték el a tesztet, közülük egyvalakié lett pozitív. A férfit ezek után a mentők orrgarat váladékból még egyszer tesztelték, ez szintén pozitív lett, ezért az Uzsoki utcai kórházba szállították. Hogylétéről azóta nincs információ.

A menedékhelyen jelenleg 39 hajléktalan ember és 7 dolgozó van.  

Az intézményt telefonon értem el, elmondták hogy jelenleg nincs anyagi lehetőségük újabb tesztelésre. Hőmérőjük 1 db van, védőruhájuk, lábzsákjuk nincs. Felvételi stop van az intézményben, amit többen elhagytak, akik nem vállalták a karantént – tudta meg az önkormányzati képviselő.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, áprilisban a szintén XIII. kerületi, Madridi utcai hajléktalanszállóról 9 lakót vittek kórházba koronavírus-fertőzéssel és további 14 lakó gyorstesztje lett pozitív. A Magyar Vöröskereszt fenntartásában lévő intézményben két hétre karantént rendeltek el, majd ezt meghosszabbították, mert ismét pozitív lett egy lakó koronavírus-tesztje.

Karácsony Gergely főpolgármester a hvg-nek adott interjújában elmondta, hogy több budapesti hajléktalanellátó intézményben is felütötte fejét a fertőzés, épp ezért a fővárosi fenntartású szállókon és nappali melegedőkben megkezdődött a tesztelés, a következő hetekben pedig a hajléktalan-ellátásban dolgozók és a zsúfoltabb intézményekben lakók is sorra kerülnek majd.

(Nyitókép: illussztráció, luis Rojas / Alamy / Profimedia)

Koronavírus Magyarországon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top