Aktuális

Csak a pesti fertőz vidéken? – Mutatjuk a pontos kijárási szabályokat Budapesten és vidéken

Május 4-étől a kormány részben feloldotta a szigorú kijárási korlátozásokat. Így most egészen más szabályok vonatkoznak a fővárosban és a vidéken élőkre, ami épp elég okot ad arra, hogy mindannyian összezavarodjunk. A leggyakroribb felmerülő kérdések mentén teszünk most rendet a káoszban.
Mutatjuk a legújabb kijárási szabályokat, amelyek május 4-től érvényesek országszerte

Amióta május 4. hétfőtől életbe léptek az új kijárási szabályok, egyik olvasónk, a 1500 fős kis faluban, Szentlőrinckátán lakó Tímea nagy dilemmában van. A három kicsi gyermekkel otthon lévő anyuka épp Pest megye határán lakik a családjával, vásárolni viszont már csak a Jász-Nagykun-Szolnok megyébe tartozó Jászberényben tudnak, ugyanis itt van legközelebbi olyan hipermarket, ahol a heti egy nagy bevásárló kört el tudják intézni, a gyógyszertárról és a drogériáról nem is beszélve. A falujukban ugyan van több kisbolt is, de ezekben csak az alapélelmiszereket árulják, így pelenkát vagy tápszert ezekben már nem kapni. Most is épp kifogytak a családi készletek, így az anyuka hamarosan kénytelen lesz elindulni vásárolni, ahogy a férje hazaér a munkából.

A helyi közösségi oldalakon viszont már érkeznek a hírek, hogy a rendőrök megállítják a megye határánál az embereket, ahol az elmúlt másfél napban fordítottak vissza már munkába indulót is. „Eddig nem volt semmi probléma, a kezdetektől fegyelmezetten tartjuk a karantént azzal, hogy csak heti egyszer mentünk a szomszéd megyébe vásárolni. Most viszont bevallom őszintén, félek, hogy mivel fogunk szembesülni. Mi lesz, ha meg fognak büntetni, például pénzbíráságra? A rendelet szerinti alapos indokot, amivel elindulhatunk itthonról, és átléphetjük Pest megye határát is, attól tartok, hogy az igazoltató rendőrök meglehetősen szubjektíven értelmezik. Bevallom őszintén, egyáltalán nincs kedvem a tőlünk 30 kilométerre eső legközelebbi Pest megyei Nagykátára menni bevásárolni” – osztotta meg velünk Tímea.

A történetből kiindulva úgy döntöttünk, az új rendeletek és a kormány képviselőinek eddigi tájékoztatása alapján megpróbáljuk tisztázni a most felmerülő kérdéseket, és segítünk eligazodni az aktuális, sokak szerint kaotikus helyzetben. 

A fővárosban a helyzet (majdnem) változatlan

A május 4-én életbe lépő kormányrendeleteknek megfelelően a fővárosban továbbra is ugyanúgy érvényesek a március 28. óta élő kijárási korlátozások.

Ez többek között azt jelenti, hogy:

  • a Budapesten és környékén élők, vagyis a Pest megyeiek továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el az otthonukat
  • ahova mehetnek: dolgozni, bevásárolni, sétálni bizonyos feltételekkel, orvoshoz, fogorvoshoz sürgős esetben, patikába, drogériába, műszaki és kertészeti cikkeket illetve barkácseszközöket venni, fodrászhoz, tisztítóba, okmányirodákba és más hivatalokba halaszthatatlan ügyeket intézni, stb.
  • gyülekezni viszont továbbra is tilos ,és mindenkivel tartani kell az előírt másfél méteres védőtávolságot, akivel életvitelszerűen nem egy háztartásban élünk
  • ugyanazok az üzletek és szolgáltatások lehetnek nyitva a fővárosban és környékén, ugyanabban az idősávban, mint eddig, ezért érdemes lesz az eddigivel azonos bevásárlási stratégiát választani: egyedül az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak maradhatnak csak nyitva 3 után
  • a dohányboltok továbbra is bezárnak 3-kor
  • az éttermek ugyanúgy csak elvitelre adhatnak ételt vagy házhoz szállítással

Ami változás Budapesten: visszamehetünk edzeni és járhatunk az Ikeába

Ahogy korábban megírtuk, kedd reggel 9-kor kinyithatott mindhárom budapesti Ikea áruház, ám csak a bútor részleg, az éttermeket és a játszóházakat továbbra is zárva tartják. Ahogy a bútorüzletek egyszerre legfeljebb 500 embert engedhetnek be, és őket is csak délután 3-ig.

A sportolási lehetőségek körének kibővítése viszont egy újabb lazítás a szigorú rendszeren: hétfőtől Budapesten ismét újraindulhatott a sportélet. Ez pedig nem csak a profi sportolókra, hanem az amatőr, hobbi sportolókra és a csapatsportra is vonatkozik: hétfőtől ők is ugyanúgy edzhetnek. Nézők nélküli versenyeket is lehet rendezni. A bajnokságok folytatásáról a szakszövetségek dönthetnek. 

A játszóterek újranyitása az önkormányzatok hatásköre: erről érdemes a helyi önkormányzati hivatalos honlapokon, közösségi oldalakon és egyéb kiadványokból tájékozódni.

Hova mehetek az országban, ha budapesti vagyok? És ha vidéki?

Ezzel kapcsolatban is igyekeztünk összegyűjteni a leggyakoribb olvasói és kommentelői kérdéseket, illetve mindazt, ami bennünk felmerült az utazással kapcsolatban.

Budapesten élek. Meglátogathatom-e a hétvégén vagy hétköznap például a Zala vagy Csongrád megyében élő szüleimet, testvéreimet, stb.? 

Elvileg nem, és ha muszáj, akkor se aludjak ott. Ha csak egy jó húslevesre ugranék le, akkor semmiképp ne menjek, amennyiben egy családtagról kell gondoskodni, akkor az már alapos indoknak számít a vidékre utazásra, vagyis lehetséges.

Vidékre szólít a munka, de budapesti vagyok, ilyenkor mi a helyzet?

Dolgozni mehetnek vidékre.

Fővárosi lakosként lemehetek-e a balatoni nyaralóba?

Strandolni sem mehetek vidékre. Ha szeretnék is kirándulni, elvileg egyedül közeli és nem népszerű turista útvonalakat választhatok, vagyis a Balaton is kizárva, ahogy a többi vidéki túraútvonal is. 

Még mindig előfordulhat, hogy a népszerű turistacélpontokat jelentő helységek polgármesterei szigorú látogatási szabályokat hoznak?

Elvileg nem. Már csak azért sem, mert vidéken már nem élnek a kijárási korlátozások, az pedig mérsékelten életszerű, hogy minden egyes kerthelyiséggel és terasszal bíró étterembe betérő vendégtől lakcímkártyát kérjenek. Szóval itt adódik némi ellentmondás. 

A fővárosiak meddig nem mehetnek még vidékre?

A jogszabályok alapján legalább még két hétig csak alapos indokkal mehetnek a budapestiek vidékre. A rendőrség az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ígérte az ellenőrzések folytatását és a bírságok kiszabását. 

Jöhetnek-e a vidékiek Budapestre?

Elvileg nem. Ezt a kormányszóvivő sem javasolta. A rendelet szerint nem a lakcímkártya a lényeg, hanem az, hogy hol vagyok. Vagyis a kijárási korlátozásokkal kvázi lezárt Budapesten a fővárosiakhoz hasonlóan a vidékiek sem mozoghatnak szabadon.

Utazhatok-e a Zalából Csongrádba és vissza?

Elvileg igen, hiszen vidéken már nincsenek érvényben kijárási korlátozások.

Ki hova mehet és mit csinálhat Budapesten kívül?

Ugyan Pest megye kivételével 18 megyében más, „lazább” szabályok vannak érvényben, ám ez távolról sem jelenti, hogy az élet ugyanúgy megy tovább, mint a koronavírus előtti időkben. Az egyik legfontosabb szabály, hogy az idősekre vonatkozó vásárlási időkorlát országszerte, így vidéken is ugyanúgy megmarad. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a 65 évnél idősebbek csak 9 és 12 óra közt vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban és a drogériákban. Vidéken is.

Amit egyelőre vidéken sem szabad:

  • a social distancing szabályokat, vagyis a másfél méteres védőtávolság betartását figyelmen kívül hagyni: a tömegközlekedési járműveken, az után és a boltokban is ugyanúgy figyelni kell továbbra is a megfelelő távolságra, ha nem a velünk egy háztartásban élőkkel vagyunk
  • augusztus 15-ig 500 fősnél nagyobb rendezvényt tartani
  • a mozikat, a színházakat, a szórakozóhelyeket és a szabadtéri múzeumokat kinyitni
  • a csak beltéri egységgel rendelkező éttermeket kinyitni

Amit viszont május 4-től szabad vidéken:

  • esküvő lehet, de lakodalom nem
  • temetni és misézni, a misén és a temetésen részt venni
  • kinyithatnak az „egyéb” üzletek, köztük a ruhaboltok, a könyvesboltok – ezekre nem vonatkozik a meghatározott idősávokra vonatkozó vásárlási életkori korlát
  • elvileg a szálláskiadás is mehet, vagyis a vidékiek üdülhetnek vidéki nyitva lévő hotelben, panzióban, stb. 
  • a presszók, az éttermek és a cukrászdák teraszain és kerthelyiségeiben lehet fogyasztani, de csak megfelelő távolságban
  • kinyithatnak a vidéki strandok és szabadtéri fürdők
  • újranyithatnak a vidéki állatkertek
  • a vidéki főiskolák és egyetemek is kinyithatnak a rektorok döntésétől függően
  • a piacok nyitvatartásról az önkormányzatok döntenek, ahogy az életkori vásárlási sávokról is

Még több aktuális kijárási lehetőség és korlátozás az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top