nlc.hu
Aktuális
Mutálódott Kína óta a koronavírus – gyorsabb, halálosabb lett

Mutálódott Kína óta a koronavírus – gyorsabb, halálosabb lett

Veszélyben a védőoltás is - állítja egy amerikai labor. A britek szerint nincs vész.

Ez már nem az a koronavírus, ami Vuhánban pusztitott, a kórokozó Kína óta gyorsabb, halálosabb lett, a világ többi részén már csak ez terjed – állítja a vírus mutálódásáról szóló tanulmányában az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium. A kutatást – amelyet a 24.hu szemlézett – még nem erősítették meg független szakértők. A szerzők szerint az új vírustörzs február elején kezdett el terjedni Európában, és az Egyesült Államokat, valamint Kanadát már csak ez érte el. Most már ez a domináns törzs az egész bolygón. Ráadásul nem hat rá úgy a meleg, mint elődjére, így nyáron sem hagy majd alább, ez pedig a (hamarosan remélhetőleg érkező) védőoltást is aláaknázhatja. Arról nem is beszélve, hogy sok kutatásnál még a vuhani vírus szerkezetét vizsgálják, és erre tesztelik a szereket, nem pedig az új, európai törzsre – emlékeztet a hírportál. A mutáció neve D614G. A folyamatot egyébként már leírták a kínai kutatók is egy hasonló tanulmányban, amely szintén két vírustörzsről szólt: egy a kirobbanásért felelős gyengébbről és egy agresszívebbről, amely végül elterjedt világszerte. 

Koronavírus-teszt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

Védőfelszerelést viselő ápoló megméri egy koronavírustesztre érkezett beteg lázát az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ennek ellentmond a brit University College London tanulmánya, amely viszont nem talált semmiféle jelet arra, hogy a vírus terjedése során agresszívabbá, vagy könnyebben terjedővé vált volna. A szakértők több mint 7600 beteg mintáit elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy a betegség nagyon gyorsan kezdett terjedni világszinten (és arról is tudnak, hogy több törzs van jelen egyidejűleg), de nem találtak bizonyítékot, hogy felgyorsult volna, vagy halálosabbá vált volna.

nlc.mutáció

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top