Aktuális

A biztonságos strandhasználatra tanított minket az Operatív Törzs

Az Operatív Törzs legújabb sajtótájékoztatója a biztonságos strandolásról tájékoztatta a magyarokat.

Müller Cecília tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy a májusban megnyitó strandok élvezete során is tartsunk kellő távolságot a parton és a medencében is. A kültéri medencékben tartózkodjunk a játékoktól, inkább úszásra használjuk őket. A javasolt távolság a parton 16 négyzetméter egy főre. Az üzemeltetőknek a korábbinál sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a közös zuhanyzók, öltözők biztonságára, tisztaságára. Ezek zárt térben is használhatók, az üzemeltető köteles is megnyitni őket, ellentétben a benti medencékkel, melyeket továbbra sem szabad megnyitni. A beléptető karórákat minden használat után fertőtleníteni kell. A medence- és stégkorlátokat legalább harmincpercenként fertőtleníteni szükséges, ugyanis mindenki összefogdossa őket. A fürdőzőktől kérik a személyi higiénia betartását, betegen senki sem menjen fürdőbe. A medencehasználat előtt és után is feltétlenül zuhanyozzunk.

Müller Cecília

Müller Cecília a május 7-i Operatív Törzs sajtótájékoztatóján

A fürdők és a strandok üzemeltetői kötelesek gondoskodni arról, hogy a benti létszám megfelelő, a strandok/medencék használata pedig higiénikus és biztonságos legyen. A szokásos klórozási mennyiség, amit a fürdővízben alkalmaznak, a koronavírus elpusztításához elegendő, ezen nem szükséges változtatni. A gyógyvizek egy része nem fertőtleníthető, ugyanis a fertőtlenítőszer inaktiválja azt az anyagot, ami miatt gyógyvíznek nyilvánították őket, így ezek használatát Müller Cecília nem javasolja.  Egyelőre a vízforgató rendszerű medencék használatát tudja jó szívvel javasolni az Operatív Törzs. Az OT ezen felül meg elmondta, hogy vészhelyzetben a nyugdíjasok vásárlási óráin lehet változtatni és rugalmasan kezelni azt, példaként egy gyógyszertár előtt rosszul lévő férfit hozott fel, akit nem szolgáltak ki a gyógyszerével, mert rossz idősávban ment, ezért mentőt kellett hívni hozzá. Müller Cecília szerint ennek nem szabadna megtörténnie.

Két magyar gyerek van kórházban

Az elmúlt 24 órában 870 házi karantént rendeltek el, több mint tízezren vannak most karanténban. Az elmúlt napon 457 rendőri intézkedést hajtottak végre kijárási korlátozásban való magatartásszegés miatt, eddig több mint 46 ezer esetben jártak el összesen ilyen ügyekben a rendőrök . 83 esetben léptek fel rémhírterjesztés miatt. Sajtókérdésekből megtudtuk, hogy jelen pillanatban két gyerek van Magyarországon kórházban, egyikük sincs lélegeztetőgépen. Kiderült továbbá az is, hogy lakhelyelhagyásnál alapos indoknak számít a gyermekláthatás biztosítása, ellenőrzés folyamán a rendőrök ezt elfogadják és tudomásul veszik.

További híreink az újranyitó Magyarországról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top