Aktuális

Kinyitnak az iskolák és a szórakozóhelyek is Norvégiában

"Ez még nem a vége. Legjobb esetben a vég kezdete" - mondta a norvég egészségügyi miniszter az enyhítési intézkedések kapcsán.

Norvégiában, ahol napról napra csökken a SARS-CoV-2 nevű vírusra diagnosztizált napi új fertőzöttek száma, hétfőn nyílnak újra az iskolák, a bárok pedig június 1-jén. A 200 főnél nem nagyobb kulturális és sportrendezvényeket június 15-től engedélyezik, és 16-án indulhat a profi labdarúgó-bajnokság, az edzések már csütörtökön megkezdődtek – közölte a kormány.

“Célunk, hogy június 15-én megnyissuk mindannak a nagy részét, ami eddig zárva tartott. Egy fontos feltétel azonban van: csak akkor oldjuk fel a korlátozó intézkedéseket, ha kézben tudjuk tartani a járványt ” – közölte Erna Solberg norvég kormányfő sajtótájékoztatóján.

Norvégiában “félkarantént” vezettek be az új koronavírus miatt március közepén. Április 20-án már újranyitották a bölcsődéket és az óvodákat, majd április 27-én az általános iskolákat, valamint a fodrászatokat és a kozmetikákat.
A vírus fertőzési rátája – ahány embert egy beteg megfertőz – 0,49-re esett vissza a Norvég Közegészségügyi Intézet szerint, ami azt jelenti, hogy a járvány visszavonulóban van.

Már április végén kinyitottak az általános iskolák Norvégiában.

Már április végén kinyitottak az általános iskolák Norvégiában (Fotó: Heiko Junge / NTB Scanpix / AFP)

A védekezési irányelvek és a társas távolságtartás továbbra is érvényben maradnak, nem tanácsolják a külföldi utazásokat, és a határok is zárva maradnak a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők előtt.

“Ez még nem a vége” – jelentette ki Bent Hrie egészségügy-miniszter. “Legjobb esetben ez a vég kezdete” – tette hozzá.
 Az 5,4 millió lakosú Norvégiában 7995 regisztrált koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, a halálesetek száma 209.

(MTI)

Friss hírek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top