Aktuális

Elhunyt Little Richard

A rock and roll történetének egyik legnagyobb alakja nyolcvanhét éves volt.

Tutti Frutti – persze magyar fülnek picit furcsán ejtve akkoriban. A világsláger előadója az azóta legendássá vált Little Richard. A boogie-woogie, a rhythm and blues és a gospel műfaját ötvöző énekes, a rock and roll történetének egyik legnagyobb alakja szombaton hunyt el, nyolcvanhét évesen, Nashville-hez közeli otthonában.

elhunyt little richard

Richard 2009-ben a Riverbend Fesztiválon – Fotó: Profimedia

Little Richard, polgári nevén Richard Wayne Penniman koldusszegény, vallásos fekete családban született a Georgia állambeli Macon városában. Apja vándorprédikátor volt, ő a templomi gospelkórusban kezdett énekelni, de hamar megszökött és felcsapott vándorszínésznek. Sikertelen dzsessz- és bluesénekesként folytatta, és hiába nyert meg tizennyolc évesen egy tehetségkutató versenyt, a nagy áttörés elmaradt. Visszatért szülővárosába, ahol napközben egy konyhán mosogatott, este pedig egy bárban szórakoztatta a közönséget. Egy helyi énekes szárnyai alá vette, a szakmai tanácsok mellett megváltoztatta a haját, kifestette arcát és csiricsáré ruhákba öltöztette, hogy már megjelenésével is feltűnést keltsen.

1955-ben küldött egy demófelvételt egy kiadónak, ahol adtak neki egy esélyt. A dolog nagyon halványan ment, amíg Richard be nem gerjedt, és nem túl szalonképes szöveggel rögtönözni nem kezdett. A “tisztított” szövegű szám Tutti Frutti címen jelent meg, és új csillag született. A közönség imádta a különc kinézetű, féktelen énekest, aki a zongorán állva vagy fekve verte a billentyűket és üvöltötte dalait. Két éven át telt házas turnék, filmek követték egymást, amihez csak nyúlt, sláger lett. E korszakának terméke a Good Golly Miss Molly, a Lucille, a Long Tall Sally, a Ready Teddy vagy a Baby Face.

Little Richard 1957-ben megtért, és otthagyta a show-bizniszt. Évekig prédikátorként szolgált, és a továbbiakban csak gospelt énekelt. A hatvanas évek közepén tért vissza régi műfajához, azóta egymás mellett futnak gospel- és rockfelvételei. Turnézott a Rolling Stones-szal, zenekarának gitárosa maga Jimi Hendrix volt.

1972-ben a Wembley-stadionban adott nagy sikerű koncertet, fellépett Bill Clinton elnöki beiktatásán, az atlantai olimpia záróünnepélyén, és 1986-ban az első körben került be a rock and roll halhatatlanjai közé.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top