Aktuális

Komoly könnyítést kap, akinek cége van

Négy hónappal később is elég benyújtani a beszámolót, bevallani és befizetni a társasági adót.

Adókönnyítést jelentett be a koronavírus miatti vészhelyzet okán Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A cégeknek és szervezeteknek ugyanis a beszámolót és az ahhoz kapcsolódó éves bevallásokat elegendő szeptember 30-ig elkészíteni és beküldeni, sőt az adót is eddig az időpontig kell megfizetni.

Fontos, hogy pontosan vezesd az adóügyeidet.

Ráérnek a cégek a bevallással (Illusztráció: Pexels.com)

Bár egyszerűsítettek – az elektronikus eszközök használatát engedélyezve – a cégek, szervezetek testületi üléseinek megtartására vonatkozó szabályain, az éves beszámolók elkészítése azonban még így is jelentős adminisztrációs terhet jelent, elkészítésük és elfogadásuk, illetve a könyvelőkkel, a könyvvizsgálókkal az egyeztetés a koronavírus-járvány miatt lényegesen bonyolultabbá, nehezebbé vált. A kormány ezért döntött a határidő szeptember végéig történő elhalasztásáról.

Az egészségvédelmi szempontok mellett, az intézkedés gyakorlati hatása is számottevő, és nagy anyagi segítséget is jelent a cégeknek. Összességében ugyanis a Pénzügyminisztérium számítása szerint 200 milliárd forint marad négy hónappal tovább az érintetteknél – összegzett az államtitkár.

A kedvező szabályok az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkoznak akkor, ha a beszámoló közzétételi kötelezettségük április 22. és szeptember 30. között esedékes. A beszámoló készítési határidő maradt április 30-a, illetve május 31-e az úgynevezett közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, a bankoknál, a biztosítóknál és a befektetési vállalkozásoknál, de nekik is elegendő szeptember 30-ig benyújtani a bevallást, illetve befizetni az adót.

nlc.adózás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top