nlc.hu
Aktuális
Már száz halálos áldozatot követelt a koronavírus a hazai idősotthonokban

Már száz halálos áldozatot követelt a koronavírus a hazai idősotthonokban

A száz áldozatból 74-en budapesti idősotthonokban hunytak el.

Hétfőre százra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma – közölték a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon. A 100 elhunytból 74 Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 65 a fővárosi önkormányzat által fenntartott intézményben, 26-an pedig vidéki idősotthonban.

Az országban eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben. A legfertőzöttebb intézmény a Pesti úti idősotthon, ahol már 42 az elhunytak száma, és 305 lakónál meg 26 dolgozónál igazoltak koronavírus-fertőzést.

A hétfői adatok szerint 773 idősotthoni lakónál és 128 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 100 gondozott hunyt el, 118-an már meggyógyultak. A fővárosban 12 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 7 a fővárosi önkormányzaté, a többi civil vagy egyházi fenntartású. A Budapesten található idősotthonokban 471 gondozott fertőzött, közülük 404 fővárosi fenntartású intézményben él.

Katona fertõtlenít a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthona bejáratánál

Katona fertõtlenít a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonának bejáratánál (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A fővárosi fenntartású Vázsonyi Vilmos idősotthonban 18-an hunytak el, 55 a fertőzött gondozottak és 20 a fertőzött dolgozók száma. A szintén fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 4-en hunytak el, 41 a fertőzött a gondozottak és 12 a fertőzött dolgozók száma. A zuglói Olajág otthonban 9-en hunytak el, 51 a fertőzött gondozottak és 14 a fertőzött dolgozók száma.

A vidéki idősotthonokról, amelyekben megjelent a fertőzés, azt írták, csak 9 intézményben van elhunyt, összesen 26.
A vidéki idősotthonokban 302 gondozott és 51 dolgozó lett fertőzött eddig. A legtöbb elhunyt (6 ember) a mezőszilasi idősotthon lakója volt, 5 a seregélyesi, 4 pedig a borsodnádasdi intézményé.

Közölték azt is, országszerte zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése. A több mint kétszáz személyes intézményekben a kórházparancsnokok intézményparancsnokként felügyelik a járványügyi intézkedések végrehajtását és a felelős készletgazdálkodást.

Koronavírus a hazai idősotthonokban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top