Aktuális

Spanyolországban közel kétmillióan eshettek át a koronavíruson

Folyamatosan csökken a halálozások száma.

Spanyolországban 184-en hunytak el az új koronavírus következtében az elmúlt 24 órában, a halálozások száma immár ötödik napja kétszáz alatt maradt – tájékoztatott szerdán az egészségügyi minisztérium, amelynek országos felmérése szerint 5 százalékos lehet a lakosság átfertőzöttsége.

Maszkban biciklizik egy nő Barcelonában

Maszkban biciklizik egy nő Barcelonában (Fotó: AFP)

A 47 milliós országban 439 új fertőzöttet azonosítottak kedd óta, míg a vírus januári megjelenése óta 228 691 esetet igazoltak a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. Ezen kívül a már lezajlott fertőzést 42 404 embernél mutatták ki ellenanyag-vizsgálattal.
Eddig 123 896 fertőzött szorult kórházi ellátásra, s 11 436-an kaptak intenzív terápiát. 

A legtöbben, 70 227-en a fővárost is magában foglaló, 6,5 milliós madridi autonóm közösségben kapták el a vírust. Madridot a 7,5 milliós Katalónia követi, ahol 56 923 koronavírusos esetet szűrtek ki eddig, 136-ot kedd óta.

A dél-európai ország lakosságának átfertőzöttsége 5 százalékos lehet – derült ki annak az országos, reprezentatív kutatásnak az első részeredményéből, amelyet a szaktárca a spanyol statisztikai hivatal (INE) és a III. Károly egészségügyi kutatóintézettel közösen indított el két héttel ezelőtt.

Salvador Illa egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: eszerint több mint kétmillióan eshettek át a fertőzésen, ami azt mutatja, hogy nem alakult ki közösségi immunitás a vírussal szemben. A kormány ebből a feltételezésből indult ki, amikor kidolgozta a járványügyi óvintézkedések feloldásának menetét – tette hozzá.

Marina Pollán, a nemzeti járványügyi központ vezetője beszámolt arról, hogy a kutatási eredményekben térségenként jelentős eltérések mutatkoznak, például Madridban, ahol a legtöbb fertőzöttet regisztrálták, 11,3 százalékosra becsülik a lakosság átfertőzöttségét.

A spanyol parlament szerdai ülésén Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a március 15-én bevezetett, és május 24-én lejáró szükségállapot további fenntartása mellett érvelt. „Az egység életeket és munkahelyeket menthet” – jelentette ki, a pártok támogatását szorgalmazva.

„Nem támogatjuk Spanyolország tönkretételét” – reagált Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító, konzervatív Néppárt (PP) elnöke. Szerinte a szükségállapot elnyújtása helyett mielőbb helyre kell állítani a gazdasági aktivitást.

(MTI)

(Kiemelt kép: AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top