Aktuális

Sok a dolga a spanyol rendőröknek, az emberek nehezen tartják be a nyitás szabályait

A koronavírus fertőzést eddig összesen 138 980-an győzték már le Spanyolországban.

Spanyolországban 27 ezerhez közelít az új koronavírus okozta halálesetek száma – közölte kedden a spanyol egészségügyi minisztérium, amely elrendelte a külföldről érkezők szabad mozgásának kéthetes korlátozását is.

Santanderben kávéznak spanyolok a nyitás első napján

Santanderben kávéznak spanyolok a nyitás első napján (Fotó: JOAQUIN GOMEZ SASTRE / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)

A tartományok jelentései alapján készült összesítés szerint 176-an hunytak el az elmúlt egy nap során a fertőzöttek közül, a halálozások száma már negyedik napja kétszáz alatt maradt. A járvány eddigi 26 920 emberéletet követelt az országban.

Tovább nőtt a gyógyultak száma: az elmúlt 24 órában 1841 pácienst nyilvánítottak ismét egészségesnek. A fertőzést összesen 138 980-an győzték már le.

A szaktárca szerint a járvány lassuló terjedését bizonyítja, hogy egy nap alatt 426 új fertőzöttet szűrtek ki az országban a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. A módszerrel eddig 228 030 esetet azonosítottak. További 41 490 embernél már lezajlott fertőzést igazoltak ellenanyag-vizsgálattal az elmúlt hónapokban.

Az új esetek 43 százalékát, 184 fertőzöttet Katalóniában regisztrálták, amelyet a madridi autonóm közösség követ 48 új fertőzöttel. 

Salvador Illa egészségügyi miniszter a kormány ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, a cél, hogy ez a növekedés továbbra se haladja meg az egy százalékot.

Annak érdekében, hogy az eddig hozott erőfeszítések ne vesszenek kárba, a szaktárca péntektől elrendelte a külföldről érkezők szabad mozgásának kéthetes korlátozását. Az érintettek ebben az időszakban csak élelmiszer- és gyógyszervásárlás miatt hagyhatják el lakhelyüket, kötelezően maszkot viselve – jelentette be, hozzátéve, hogy az intézkedés nem érinti az áru-, illetve személyszállításban dolgozókat.

A döntés kiegészíti a belügyminisztérium kedden életbe lépett rendelkezését, amely szerint május 24-ig, a járvány miatt elrendelt és már negyedszer meghosszabbított szükségállapot idejére kiterjeszti a határok lezárását. Továbbra is csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint a határon át naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.
    
A spanyolok több fázisos nyitást csinálnak, a mostani,  egyes fázisban például megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, de csak 50 százalékos kihasználtság mellett. Az enyhítés első napján országszerte több helyszínen kellett a rendőrségnek intézkednie, mert nem tartották be az előírt létszámkorlátozást.

(MTI)

(Kiemelt kép: Joaquin Gomez Sastre / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top