Aktuális

Meghalt Michel Piccoli

A francia színészlegenda, Michel Piccoli élete során több mint 230 filmben szerepelt. 94 korában hunyt el.

Michel Piccoli színészi pályafutása még az 1940-es években kezdődött, és egészen 2015-ig, sok évtizeden át aktív szereplője volt a francia filmiparnak. A megvetés című 1963-ban készült Jean-Luc Godard filmmel ismerte meg a nevét a világ. Halálhírét családja jelentette be hétfőn.

Michel Piccoli

Michel Piccoli Habemus Papam című filmje párizsi koktélpartiján vesz részt 2011 szeptemberében (fotó: Franck Prevel/Getty Images)

Michel Piccoli filmes karrierje elképesztően gazdag volt, együtt dolgozhatott az európai film legnagyobb rendezőivel, köztük Melville-el, Bunuel-lel, Hitchcock-kal és Ferrerivel is. Leghíresebb alakításait A nagy zabálásban és A nap szépében nyújtotta. Pályafutása során számos tévéfilmben is játszott, és színházakban is fellépett. Cannesból 1980-ban vihette haza a legjobb színésznek járó díjat a Salto nel vuoto című filmben nyújtott alakításáért. Bár a franciák Oscarjára, a Cesar-díjra többször is jelölték, egyszer sem kaphatta meg – foglalta össze a Hollywood Reporter. Piccoli gyakran játszott csendes, kissé sötét, megbízhatatlan figurákat. Élete során háromszor házasodott, harmadik feleségével, a forgatókönyvíró Ludivine Clerc-kel 1978 óta élt együtt.

Olvass az nlc-n interjúkat a francia film legendáival!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top