Aktuális

Trükkös gyorshajtás: 73-szor fotózta le a traffipax, mégsem vonták be a jogosítványát

Az objektív felelősség elve miatt az üzembetartóra több milliós bírságot szabtak ki, de mivel azt mondta, nem ő vezette a kocsit, a jogsiját nem vették el.

Egy Opel sofőrje 73 alkalommal lépte át a megengedett legnagyobb sebességet 2019 szeptembere és 2020. május 13. között Bács-Kiskun megyében. A gyorshajtások felét Kecskeméten, a Budai úton található fix telepítésű Véda kamerarendszernél követte el.

A gyorshajtások miatt eddig 2,5 millió forint büntetést szabtak ki, az autó forgalmi engedélyét bevonták, de meglepő módon a sofőrnek nem vették el a jogosítványát. Sőt, büntetőpontokat sem kapott. Az Alfahír megkérdezte a rendőrséget, hogyan lehetséges ez.

Ennek az oka az, hogy van egy jogi kiskapu: ha egy szabálytalanságot elkövető autóst nem érnek tetten, csak az autójáról készül felvétel, akkor a hatóság az objektív felelősség elve alapján az üzembentartót – aki általában a tulajdonos – keresi meg, és őt büntetik.

gyorshajtás 73-szor jogosítvány

73-szor fotózta le a traffipax a gyorshajtót, mégsem vették el a jogosítványát (Fotó: Police.hu)

Ám ha az üzembentartó azt mondja, nem ő vezette az autót, és fogalma sincs, ki ült a kocsijában, akkor az ügy le van zárva. A gyorshajtások fix traffipaxoknál lettek bemérve, de a fényképek nem alkalmasak a sofőr beazonosítására, így elég volt letagadni, ki ült a volánnál. Az egy másik kérdés, hogy a rendőrségi fotókon miért van kikockázva a sofőr, aki elvileg felismerhetetlen.

Az pedig csak a hab a tortán, hogy a hivatalos nyilvántartás szerint az autó forgalmiját március 11-én vonták be, de a titokzatos sofőr ennek ellenére még májusban is vígan száguldozott a kocsival.

Olvass még elképesztő gyorshajtásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top