nlc.hu
Aktuális

Tornádó Sárospataknál

Tornádó alakult ki Sárospataknál – videó

A tornádó félelmetesnek tűnt, de csak kis területen rongált.

Tornádó alakult ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospataknál, írja a metkep.hu. Az oldal szerint a zivatar nem volt túl heves, ám annál látványosabb, ez produkálta a tornádót, amely valószínűleg nagy kárt nem okozhatott, kis területen rongálhatott.

Tornádó volt Sárospataknál

Képünk illusztráció: Unsplash

Az ettől még félelmetes tornádóról videó is készült:

A tornádók kialakulása minden esetben nagyon erőteljes függőleges feláramlásokhoz köthető, melynek következtében alakulnak ki a szabad szemmel láthatatlan „meleg légelemek”, az egyszerű gomolyfelhők, vagy akár a nagy kiterjedésű zivatarfelhők, zivatarrendszerek is. Ha a zivatarcella belsejében intenzív és sokáig fennálló feláramlás figyelhető meg, valamint a légkör különböző rétegei közt nagy hőmérséklet- és páratartalombeli különbség áll fenn, és a szélnyírás is pont megfelelő mértékű, akkor a zivatarfelhő függőleges tengely mentén forogni, rotálni kezd, ún. szupercella, forgó zivatar alakul ki. A felhő belseje, valamint a környezet levegője között kialakuló nyomáskülönbség miatt örvénylő mozgás alakul ki a felhőtetőtől a felhőalap felé haladva. Ha elég nagy a nyomáskülönbség, az örvény “kiléphet” a felhőből, s megjelenik a “tuba” – írja a wikipédia.

Hasonló cikkeink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top