Aktuális

Két hét múlva lesz a szúnyogcsúcs a fővárosban

Már most is szokatlanul sok a szúnyog Budapesten, és a java még hátra van. A bajt leginkább az okozza, hogy a rengeteg eső miatt nem a megszokott, jól irtható helyeken kelnek ki a szúnyoglárvák.

A 2013-as dunai árhullám okozta extrém szúnyogmennyiségtől idén nem kell tartanunk, de ez nem jelenti azt, hogy ez a nyár nem hoz rengeteg szúnyogot Budapesten. A katasztrófavédelem szerint a problémát elsősorban a sok eső okozza, mert emiatt megnövekedett a csípőszúnyoglárva-tenyészhelyek száma. A fővárosi szúnyogirtással megbízott Rovért kft szerint a tavasz május közepéig nagyon száraz volt, emiatt csak az állandó vízborítású területeken fejlődtek a szúnyoglárvák, mint például a Balaton nádasai. Mivel nem volt áradás, nem lehetett a folyók mentén biológiai lárvairtásokat végezni. Az időjárás május végétől lett nagyon csapadékos, emiatt azonban nem a jellegzetes szúnyogtenyésztő helyek jöttek mozgásba, hanem a csapadék által létrehozott pocsolyák és belvizek, illetve a ház körüli vízgyűjtők, madáritatók és elázott gyerekjátékok is tökéletes lárvatermőhelyek, melyeket sokkal nehezebb kezelni, és szükség van hozzá a lakosság segítségére is, mert ezekből sok magánterületeken található – írta meg az index.

Szívós állat a szúnyog (fotó: Pixabay)

Szívós állat a szúnyog (fotó: Pixabay)

A cégnél jelenleg folyamatosan figyelik a helyzetet és reagálnak a lakossági bejelentésekre is.

„Fontos tudni, hogy Budapest területe több mint 50.000- hektár, amely teljes kezelése alkalmanként körülbelül százmillió forintba kerülne, ami irreális, és nagyobb részt felesleges is. E helyett működik a góckezelés rendszere, évente kevesebb mint 50 millió Ft fővárosi költséggel”.

Budapesten mostanáig 14 kerületben kezelték a szúnyoghelyzetet több mint ötven helyen. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a szakemberek véleményére támaszkova hozzátette, hogy az idei szúnyogcsúcs még hátra van, és várhatóan két hét múlva következik be. A főváros és a kerületi polgármesterek folyamatosan dolgoznak a szúnyogirtáson és gyérítésen, viszont azt hozzátették, hogy teljes szúnyogmentesség sosem várható, hiszen sok a védett víz, az elzárt természetvédelmi terület, illetve sok az olyan magántelek, amin nem lehet véghezvinni a gyérítést.

Minden, amit tudni akartál a szúnyogoktól, de nem volt kitől megkérdezned:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top