Aktuális

Időjárás: sok eső és lehűlés vár ránk a következő napokban

Egy hatalmas ciklon alaposan átalakítja a kontinens időjárását.

Az elmúlt napok kánikulájától egy időre el kell búcsúznunk, rövidesen ugyanis jelentős lehűlés kezdődik a Kárpát-medence térségében. A változás oka, hogy a Skandináv-félsziget fölött egy hatalmas kiterjedésű többközéppontú ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló frontálzónája hétfő hajnalban a Balti-tengertől a Germán-Alföldön és Franciaországon át egészen az Ibériai-félsziget északnyugati partvidékéig húzódott, és kettéosztja szárazföldünk időjárását.

A frontzóna mentén, illetve mögötte mozgalmasabb, szeles az idő, és a gyakorta megnövekvő felhőzetből több helyen is előfordul eső, zápor, néhány helyen zivatar. Az északi és a nyugati országokat már elárasztó hűvös levegő a szárazföld belseje fölé halad, a következő 36 órában a Kárpát-medencét is eléri: az átvonuló markáns hidegfront hatására hétfő éjjel, illetve kedd délelőtt sokfelé várható eső, zápor, zivatar, és jelentős lehűlésre számíthatunk.

Időjárás-jelentés: komoly lehűlés érkezik a Kárpát-medencébe

A zivatarok közelében viharos széllökésekre is kell számítani! (Fotó: Getty Images)

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Hétfő délután a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, zápor, esetleg zivatar estig csak elvétve fordulhat elő, majd egyre nagyobb területen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, éjszaka már keleten is erősen felhős vagy borult lesz az ég. Estétől keleten és délen többfelé várható zápor, zivatar, másutt inkább tartós eső valószínű, a zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.

Kedd hajnaltól északnyugat, nyugat felől jelentősen csökken a felhőzet, kedd délelőtt a Dunántúlon, kora délutánig a keleti tájakon is megszűnik a tartós csapadék. Több órára kisüt a nap, emellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből kedd délután elvétve nem kizárt futó zápor kialakulása. Az északnyugati, északi szél estétől nagy területen megerősödik, egyes tájakon viharossá fokozódik. Kedd estére mindenütt jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kedden 12 és 17 fok között valószínű, míg a maximális nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.

További cikkeink az időjárás és a meteorlógia témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top