Aktuális

Közel 30 fát vágtak ki a Benczúr utcában

A helyi lakók aggasztónak találják, hogy egyik napról a másikra vált balesetveszélyessé a híres fasor 15 százaléka.

Már több mint 500-ann írták alá a benczúr utcai fakivágások elleni online petíciót, amelyben az ellen tiltakoznak a környékbeli lakók, hogy a Városligethez közel eső utca 200 jellegzetes fájából nemrég 28-at kivágtak – írja a 444.hu.

A lap meg is magyarázza, mit jelent az, hogy egyik napról a másikra vágták ki a fákat: a VI. kerület és a Főkert képviselői még tíz nappal ezelőtt jelentették be, hogy ezen a héten megkezdik a fák kivágását, mert még június 28-án egy intenzív vihar során az egyik fa rádőlt egy ott parkoló furgonra. 

Az esetet követően a VI. kerület főkertésze és a Főkert szakemberei megvizsgálták a fákat és azt találták, hogy 28 fa annyira veszélyes állapotban volt már, hogy azokat azonnal el kell távolítani. 

A környékbeli lakók problémásnak tartják, hogy csak hat nappal korábban értesítették őket a fakivágásokról. Amikor a helyszínen megkezdődtek a munkálatok, több helyi lakó megjelent a helyszínen, hogy számon kérje Rigó Istvánt, a terézvárosi új vezetés által kinevezett főkertészt. 

Közel 30 fát vágtak ki a benczúr utcában

Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

A lap értesülései szerint a Főkert szakemberei nem vizsgálták át a Benczúr utca összes fáját, csak azokat, amelyeken szabad szemmel is látható volt, hogy nincsenek túl jó állapotban. A 444.hu-nak nyilatkozó egyik szemtanú is elismerte, hogy amelyik fák kivágásánál ott voltak, ott valóban mindig menthetetlennek tűnő fákról volt szó. 

Az esetet követően Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze Facebook-oldalán fejtette ki, hogy mennyire veszélyes állapotban voltak a benczúr utcai fák, írását pedig az egyik, láthatóan belülről teljesen szétrohadt fatörzs fotójával illusztrálta. 

A lakók ennek ellenére azt szeretnék, ha az illetékesek az összes többi fát is megvizsgálnák és megoldást találnának arra, hogyan lehet a még ott lévőket megmenteni. 

A kerület vezetése igyekezett hamar jelezni, hogy a kivágott fák helye nem marad üresen: már most is táblák hirdetik, hogy rövidesen újabb fákat ültetnek az elkorhadt és most kivágott fák helyére. 

További cikkeink Budapest ügyeivel kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top