Aktuális

Gendersemlegesen díjazzák a színészeket a Berlini Filmfesztiválon

A jövő februárban megrendezésre kerülő Berlinale-n már nem lesz külön férfi és külön női színészkategória: gendersemlegesen díjazzák majd a színészeket.

Bár több filmfesztivál is átáll az online formára, Berlin inkább Velence útját követi, és jövőre is hagyományos filmfesztiválban gondolkodnak. Csak a fesztivál társprogramjaként zajló filmes marketet (ahol a filmek jogait árulják a különböző országok forgalmazóinak) szervezik át részben online eseménnyé. Csakhogy nem ez lesz az egyetlen változás Berlinben, közölte a fesztivál sajtóosztálya levelükben.

Az Arany- és az Ezüst Medve-díj (fotó: a Berlini Filmfesztivál sajtóoldala)

Az Arany- és az Ezüst Medve-díj (fotó: a Berlini Filmfesztivál sajtóoldala)

Jövőre megszűnik a legjobb színész és legjobb színésznő kategória, és egyetlen kategóriába összevonva díjazzák majd a férfiakat és a nőket is a gendersemlegesség jegyében. Ezentúl csak legjobb főszereplő és legjobb mellékszereplő kategória lesz, és az ehhez járó Ezüst Medvét nők és férfiak is elnyerhetik. Elsőre talán radikálisnak tűnhet a változtatás, de ha belegondolunk, a filmes díjaknál más kategóriákban már rég uralkodik a gendersemlegesség, hiszen nem legjobb rendező és legjobb rendezőnő díj, a férfiak és nők közös kategóriában versengenek. Kíváncsian várjuk, az Oscar mikor követi majd Berlin példáját.

További híreink a gendersemlegesség világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top