nlc.hu
Aktuális

M3-as baleset

Döbbenetes baleset: felhajtott az M3-asra, aztán hirtelen szembefordult a forgalommal

Egy pickup felhatjott az M3-as autópályára, majd érthetetlen módon szembefordult a forgalommal. Egy 4 gyereket szállító autó már nem tudta elkerülni az ütközést.
Forgalommal szemben baleset M3

Egészen döbbenetes balesetet vettek videóra az M25-ös és M3-as autópálya csomópontjában szeptember 11-én, pénteken. A Magyar Közút kamerái által rögzített felvételen látszik, hogy egy utánfutót vontató pickup hajtott fel az M25-ös autóútról az M3-as autópályára. A jármű 67 éves sofőrje sztráda felhajtó ágának végén hirtelen megfordult, és a menetiránnyal szemben hajtott fel az autópályára.

A forgalmas M3-ason az egyik személyautónak esélye sem volt, hogy elkerülje az ütközést, nagy erővel becsapódott a szabálytalanul megfordult járműbe. Az ütközés erejétől a pickup utánfutója leszakadt, és az árokba csapódott. Csak a szerencsén és az ott haladó járművek sofőrjeinek jelenlétén múlt, hogy nem történt újabb baleset.

A pickupba becsapódott vétlen autóban 4 gyermek és 2 felnőtt utazott, csodával határos módon csak könnyebben sérültek a balesetben

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogyha eltévesztünk egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, soha ne forduljunk vagy tolassunk vissza. A hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak külön szintű csomópontok, melyeken keresztül biztonságosan lehajthatunk és megfordulhatunk. Ha pihenőhelyet vagy leállóöblöt találunk, álljunk meg és tekintsük át a lehetséges útvonalat, figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat.

A legfontosabb tudnivalók forgalommal szemben haladás esetére:

  • Ha észrevesszük, hogy a forgalommal szemben haladunk, semmiképpen ne tolassunk vissza a felhajtóra, ne forduljunk meg és ne hajtsunk keresztbe az úton. Kapcsoljuk be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódjunk le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre, és álljunk meg. Vegyük fel a láthatósági mellényt, szálljunk ki az autóból és a korlát mögött várakozva hívjuk fel a 112-es segélyhívó számot.
  • Ha jó irányba haladunk, de hírt kapunk arról, hogy hozzánk közel a forgalommal szemben halad egy jármű, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot a saját és az előttünk haladó autó között, soroljunk be a külső sávba és ne előzzünk. Ha lehet, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély.
  • Ha mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladót, használjuk a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont. Ha erről telefonálunk, azonnal tudni fogják, hogy pontosan honnan érkezik, a hívás és az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak. Eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepített, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást. 

A mostani baleset helyszínén is minden szükséges előjelzés adott volt: előjelző és kötelező haladási irányt jelző táblák, maguk a burkolati jelek és a felhajtó ág vonalvezetése is mind egyértelműen úgy volt kialakítva, hogy a sofőrök számára ne legyen kérdés, hogy mely irányba kell haladniuk. A felvételeken jól látszik a balesetet okozó jármű mozgásából, hogy egy ideig szabályosan haladt a felhajtó ágon, de annak M3-as autópályába való csatlakozásánál meggondolta magát.

Még több videó forgalommal szemben közlekedőkről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top