Aktuális

Egy helyen minden, amit a középiskolai felvételiről tudnod kell

A nyolcadikosok szülei nincsenek könnyű helyzetben, nem egyszerű összemazsolázni a tudnivalókat a középiskolai felvételiről, de most segítünk egy kisokossal, hogy gördülékenyebben menjen.

A középiskolai felvételi első pillantásra olyan bonyolultnak tűnik, hogy az egyszeri szülőnek az élettől is elmegy a kedve, ha belegondol, mi mindenre kell odafigyelnie. A gyerek stresszel, mert az iskolában nyomasztják a felvételivel, a szülő stresszel, mert nem akar lemaradni egy határidőről sem, és azt sem tudja, hova kapjon – kész is az idegbaj egy fél évre. Megpróbálunk most rendet tenni a középiskolai felvételi információi között, hogy egyszerűbb legyen az előttünk álló időszak (és kevesebb a családi veszekedés).

Az iskolákat már máshogy hívják

Első és legfontosabb pont, hogy nem úgy van ma már, mint régen. A mi időnkben viszonylag egyszerű dolgunk volt, mert léteztek a gimnáziumok, szakközépiskolák és a szakiskolák (szakmunkásképzők), és mindenki tisztában volt vele, hogy melyikben lehet érettségit szerezni, és melyik ad érettségi nélküli szakképzést. Aztán 2017 után tekertek egyet az elnevezéseken, és jól összezavartak minket. Most már a szakközépiskolát szakgimnáziumnak vagy épp technikumnak nevezik, a szakiskolát pedig szakképző iskolának. Az egészben a lényeg annyi, hogy a gimnáziumban, szakgimnáziumban és a technikumban szerezhető meg az érettségi.

A középiskola-típusok megnevezésének változásai

Fotó: nlc illusztráció

Határidők, amiket írj fel magadnak

A nyolcadikos felvételi eljáráshoz szükséged lesz egy naptárra. Képtelenség ennyiféle határidőt észben tartani, úgyhogy azt javasoljuk, hogy vagy online állítsd be ezeket a dátumokat, vagy legyen egy kézzel fogható asztali naptárba felvésve minden teendő. A dátumok jelölésénél írd oda azt is, mi a feladat, elérhetőségekkel, címekkel együtt, mert tényleg el lehet veszni, ha egy pillanatra nem figyelünk oda.

A legfontosabb határidők:

2020.10.20. – Kattints a középiskola honlapjára

A középiskolák honlapján megjelennek az információk a felvételiről, előtte nem érdemes őket hívogatni a felvételivel kapcsolatban.

2020.11.16. – Lista arról, mely középiskolákban lehet megírni a felvételit

Az Oktatási Hivatal honlapján megjelenik azoknak a középiskoláknak a listája, ahol meg lehet majd írni a felvételit. Bármelyik iskolát választhatjátok ezek közül, nem számít a vizsga helyszíne a felvételi szempontjából.

2020.12.04. – Írásbeli felvételi vizsgára jelentkezés

Jelentkezési határidő az írásbeli felvételi vizsgára. Az írásbeli jelentkezéshez külön jelentkezési lap van, ami nem ugyanaz, mint amikor majd a középiskolákat meg kell jelölni. Ezt a vizsgára jelentkezést annak a középiskolának kell elpostázni, ahol meg akarja írni a gyerek az írásbeli felvételit. Vigyázz, úgy készülj, hogy december 4-re oda is érjen a jelentkezési lap a suliba, számold bele a posta idejét is!

2021.01.23. 10 óra – Központi írásbeli felvételi vizsga

A nap, amikor a reszkető lábú gyermekeink kétszer 45 percben vért izzadnak, amíg küzdenek a matek és magyar feladatsorokkal.

2021.01.28. 14 óra – Pótló felvételi vizsga

A pótló felvételi vizsgát csak nyomós okkal, leginkább orvosi igazolással lehet igénybe venni, ha lemaradt a gyerek a felvételiről. Az nem tartozik az alapos okok közé, hogy elaludt reggel.

2021.02.28. – Írásbeli vizsga eredményének megtekintése

Az írásbeli eredményét meg lehet személyesen tekinteni abban a suliban, ahol írta a gyerek a felvételit. Ugyanitt kap egy értékelő lapot az eredményeiről, amit majd csatolni kell a középiskolai jelentkezési laphoz.

Amit a középiskolai felvételiről tudnod kell

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

2021.02.19. – Középiskolai jelentkezési lap leadása

Időközben az általános iskolától már megkaptuk a középiskolai jelentkezési lapot, amit kitöltünk, és ezen a szép februári napon az általános iskola továbbítja az Oktatási Hivatalnak és a középiskoláknak. A jelentkezési lap kitöltése közben várhatóan kapunk három agyvérzést, de nem szabad meghátrálni, több iskolát is meg kell bátran jelölni. Egy iskolához több tanulmányi területet is lehet írni, tehát ugyanabban a középiskolában jelentkezhet a gyerek angol nyelvi tagozatra vagy épp rajz tagozatra, máris két esélye is van bekerülni a kiszemelt suliba.

2021.02.23.–03.12. – Indulnak a szóbeli vizsgák

Nem minden középiskola tart tantárgyi szóbeli vizsgákat, sok esetben csak elbeszélgetés van a gyerekkel. Ez utóbbira is érdemes felkészülni és gyakorolni a bemutatkozást, vagy épp a gyerek motivációját, hogy miért épp abba a suliba akar menni. A szóbeli felvételi vizsgára, ha nem is ünneplőt, de szép ruhát vegyen fel a gyerek.

2021.03.16. – Ideiglenes felvételi jegyzék

A középiskolák honlapján megjelennek az ideiglenes felvételi jegyzékek. Nem írják ki nyilvánosan a gyerek nevét, csak az OM azonosítóját, ez alapján tudod megtalálni, hogy a felvételi sorrendben hol áll a gyereked.

2021.03.22–23. – Jelentkezési sorrend megváltoztatása

Ez a két nap fontos, mert ekkor lehet változtatni a jelentkezési sorrenden. A sorrend azért lényeges, mert ez alapján dől el, melyik suliba megy a gyerek. Ha az első helyen megjelölt iskolába felveszik, akkor hiába van annyi pontja, hogy a harmadik helyen lévőre is felvennék, már nem mehet oda, csak az elsőbe.

2021.04.30. – A középiskolák postán küldik a felvételi értesítőt

Csodálatos nap, amikortól a szülők napokig fürtökben lógnak a postaládákon, mert ekkor küldik ki a középiskolák a leveleket a felvételről vagy elutasításról.

2021.05.10–21. – Rendkívüli felvételi eljárás

Ha egyik megjelölt iskolába sem vették fel a gyereket, nem kell pánikba esni, természetesen nem maradhat oktatás nélkül. Májusban indul a rendkívüli felvételi eljárás azoknak a gyerekeknek, akiknek nem sikerült sehova a felvételi. Az Oktatási Hivatal honlapján lesz egy lista azokról a középiskolákról, ahol vannak üres férőhelyek, ahova van esély még bekerülni.

2021.06.22–24. – Beiratkozás a középiskolába

A középiskola értesíteni fogja a felvett tanulókat arról, hogy pontosan mikor és hogyan zajlik a beiratkozás. Az biztos, hogy meg kell jelenni személyesen.

A központi írásbeli felvételi vizsgára készülni kell

Bár már a felvételi vizsga-előkészítők zömének indulásáról lemaradtunk, de azért otthon tud készülni a gyerek az írásbeli vizsgára egyedül is. És készülni is kell, ugyanis ez nem annyi lesz, mint egy sima iskolai dolgozat: típusfeladatokkal és rövid idővel fog szembesülni a vizsgán a gyerek. Szülőként nehéz a tananyagban nyolcadikban segíteni, hiszen már elfelejtettük a felét (főleg matekból), de abban támogathatjuk a gyereket, hogy mérjük neki az időt és kinyomtatjuk az oktatas.hu honlapról az előző évek központi feladatsorait. Ugyanitt megtalálhatók a megoldási kulcsok is a feladatokhoz, így aztán ellenőrizni is tudjuk majd szépen a gyerek próbavizsgáját otthon. Próbáljunk neki vizsgakörülményeket létrehozni, hogy szokja az érzést, hogy rövid idő alatt sok feladatot kell megoldania.

Mi kell az írásbeli felvételi vizsgához?

A gyereknél legyen innivaló és egy kis csoki! Ezenkívül pedig lapuljon a táskájában a személyi igazolványa, diákigazolványa és több kék toll, illetve grafitceruza, radír is. Segédeszközöket csak a matekvizsgánál lehet használni (számológépet nem!), úgyhogy készítsétek be a vonalzókat, körzőt, szögmérőt is.

SNI-s a gyerek? Kérj engedményt!

Fontos tudni, hogy az SNI-s gyerekek kérhetnek bizonyos engedményeket az írásbeli felvételi vizsgára. A kedvezményeket annál a középiskolánál kell kérvényezni, ahol a gyerek a felvételit írni fogja. Ehhez kell írnod egy kérelmet az iskola igazgatójához, és ezt a kérelmet a Pedagógiai Szakszolgálat érvényes szakértői véleményével együtt csatolni a jelentkezési laphoz, amit a kiválasztott középiskolához kell eljuttatni.

A következő kedvezményeket kérheted a szakértői vélemény alapján:

  • Időhosszabbítás: vizsgatantárgyanként kérhető, ami azt jelenti, hogy 45 perc helyett több idő alatt kell majd megírnia a felvételit. Ez remek lehetőség például egy figyelemzavaros tanuló esetében.
  • Segédeszköz használata: van rá esély, hogy akár még számológépet is beengednek az SNI-s gyerekkel a matek vizsgára.
  • A vizsga bizonyos részeinek értékelése alól felmentés: a középiskola igazgatója dönti el, hogy bizonyos feladattípusokat nem vesznek figyelembe a pontozásnál, ha a gyerek szakértői véleménye erre indokot ad.

Nézz körül a középiskolák között!

De hol lehet egyáltalán keresgélni a középiskolák között? Jelenleg a legtöbb szülő szájhagyomány útján terjedő információkkal és a Facebook-csoportokban igyekszik tájékozódni, de szerencsére most már van olyan térkép, amire legalább a fővárosi középiskolák felkerültek, és lehet köztük mazsolázni.

Ne stresszeld a gyereket!

A stressz rossz hatással van a teljesítményre – ez egy általános igazság, ami a gyerekekre hatványozottan igaz. Azzal nem segíted hozzá a vágyott középiskolához, ha minden nap nyomasztod a felvételivel, hidd el, megy ez eleget az iskolában. Szülőként a mi feladatunk ebben az időszakban az, hogy támogassuk, és megteremtsünk a gyerek számára minden lehetőséget a sikeres felvételi érdekében, illetve hogy a határidőket komolyan vegyük, és minden hivatalos intézni valót a kezünkben tartsunk.

Ebben az életkorban a gyereknek rá kell ébrednie, hogy a jövője az ő kezében van, és bár mi terelgethetjük, de egy 14 éves fejébe nem lehet akarata ellenére beleverni a tudást. Ezért balhézás, veszekedés helyett inkább mutassunk neki olyan technikákat, melyekkel hatékonyabban tudja elsajátítani a tananyagot, tanítsuk meg relaxálni, és fektessük le a helyes időbeosztás alapszabályait. A többi már tényleg csak a gyereken múlik.

De nehéz az iskolatáska:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top