Aktuális

Legalább 240 éve nem volt ilyen meleg a szeptember

Alaposan befűtött nekünk a naptári ősz első hónapja.

Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön az éghajlati mérések 1880-as kezdete óta – közölte szerdán az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (), és az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) adatai is azt mutatták október elején, hogy az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon.

A szeptemberi globális átlaghőmérséklet 0,97 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál (15 Celsius-fok), és 0,02 Celsius-fokkal haladta meg a két korábbi csúcstartót, 2015 és 2016 szeptemberét, és idén szeptemberben mérték az északi-sarki tengeri jég második legkisebb kiterjedését.

Az elmúlt 15 évben mérték a tíz legmelegebb és az elmúlt hét évben a hét legmelegebb szeptembert a világon,

írja az MTI.

És ha ez nem lenne elég, a NOAA kutatói szerint a statisztikai elemzések azt mutatják, hogy 2020 nagyon nagy eséllyel az eddig mért három legmelegebb év egyike lesz a világon. Ráadásul Európa, Ázsia és a Mexikói-öböl az eddigi legmelegebb januártól szeptemberig tartó időszakon van túl, míg Dél-Amerika és a Karib-térség a második legmelegebben. Egyetlen szárazföldi vagy óceáni területen sem mértek rekordhideget az év eddig eltelt részében.

(Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

(Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Így dőltek meg a rekordok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top