Aktuális

A terroristák továbbra is ölni akarnak, de változnak a módszerek

Az utóbbi öt évben csökkent a terrortámadások áldozatainak a száma, de ettől függetlenül továbbra is magas a terrorfenyegetettség szintje.

A bécsi terrortámadásnak eddig négy civil áldozata van, és tizenöten megsérültek. Egy támadót a rendőrök lelőttek, egyet pedig őrizetbe vettek. Az első lövések este nyolc körül dördültek el, amikor egy férfi válogatás nélkül tüzet nyitott az első kerületi zsinagóga közelében lévő éttermekre. A videós felvételeken látszik, ahogy elkezdődött az öldöklés az osztrák főváros utcáin, és rögzítették azt is, amint az egyik támadó többször rálő egy fegyvertelen civilre. Az osztrák rendőrség közleménye szerint összehangolt akció történt, összesen hat belvárosi helyszínen támadt a három terrorista.

Az osztrák belügyminiszter már hétfő este megerősítette, hogy terrortámadás történt, Karle Nehammer úgy fogalmazott, ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára.

Bécs, 2020 november 2. (fotó: Joe Klamar / AFP)

Bécs, 2020. november 2. (Fotó: Joe Klamar / AFP)

Az elmúlt évben ez volt az ötödik terrormerénylet Európában

Alig két hónappal ezelőtt, szeptember 25-én késsel támadtak két emberre a francia fővárosban, nem messze a szatirikus folyóirat, a Charlie Hebdo régi szerkesztőségétől Párizs 11. kerületében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. Az idei támadás során halálos áldozat nem volt, két ember viszont megsérült.

Nem sokkal később, október negyedikén a németországi Drezdában egy férfi szintén késsel támadt, egy embert megölt, egyet pedig megsebesített, az esetet Christine Lambrecht igazságügyi miniszter, valamint Horst Seehofer belügyminiszter iszlamista támadásnak minősítette.

Szintén októberben egy öt gyerekes tanárt, Samuel Paty-t fejezték le a Párizstól északnyugatra található, Conflans-Sainte-Honorine elővárosban. Az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot. A hírek szerint a pedagógus Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak, amikor a szólásszabadságról és a Charlie Hebdo elleni merényletről beszélt.

Nantes, 2020 október 18. (fotó: Estelle Ruiz/NurPhoto via Getty Images)

Nantes, 2020. október 18. (Fotó: Estelle Ruiz/NurPhoto via Getty Images)

Ugyanebben a hónapban és szintén Franciaországban három ember vesztette életét, miután késekkel leszúrták őket a Notre-Dame de Nice, római katolikus bazilika mellett. A támadó megpróbálta lefejezni az egyik áldozatot, egy 60 éves nőt, de ezt a rendőrök megakadályozták. Nizza polgármestere és Macron elnök szerint az eset iszlám szélsőséges terrortámadás volt.

Ahogy az esetek is mutatják, az elmúlt fél évben szinte havonta történtek terrortámadások Nyugat-Európában, azonban az Europol adatai szerint egyre kevesebb az áldozat és a hasonló tragikus esemény. Ezt igazolják a számok is, míg 2015-ben hét, 2016-ban tizenkettő, 2017-ben tizenöt, 2018-ban viszont már csak hét, 2019-ben pedig összesen öt dzsihadista terrortámadás történt a kontinens nyugati részén. A csökkenő tendencia többek között annak is köszönhető, hogy a terrorfenyegetettséggel inkább érintett országok jóval nagyobb energiát fordítanak a terrorizmus elleni fellépésre, ráadásul sikeresen, hiszen egyre nő a megakadályozott terrortámadások száma:

2015-ben tíz támadást, 2016-ban egyet, 2017-ben viszont már tizennyolcat, 2018-ban huszonhetet, 2019-ben pedig tizenhatot sikerült a megakadályozniuk a terrorelhárító erőknek.

(Forrás: Európai Parlament)

(Forrás: Európai Parlament)

Az Europol terrorizmusról szóló éves jelentéséből kiderül, hogy ettől függetlenül továbbra is magas a terrorfenyegetettség szintje, ahogy az is, hogy a terrorista bűncselekmények miatt bebörtönzöttek és a börtönökben radikalizálódó foglyok továbbra is komoly veszélyt jelentenek.

A 2015-ös Charlie Hebdo-s merénylet után megerősödtek Európában a dzsihadista támadások, ezidáig az iszlám szélsőségesek több mint egy tucat halálos terrortámadást hajtottak végre Nyugat-Európában, 330 civil életét követelve. Európa legsúlyosabb támadásaiért is ők a felelősek, például a 2015. novemberi Bataclan-tragédiáért, amikor felfegyverkezett terroristák ártatlan koncertezőkre lövöldöztek, és több robbantást hajtottak végre forgalmas helyeken, ahogy a 2016. márciusi brüsszeli támadásokat is az ISIS irányította, ekkor három robbantásos merénylet történt Brüsszelben.

Barcelona, 2017 autusztus 19. (fotó: Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images)

Barcelona, 2017. augusztus 19. (Fotó: Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images)

Változó terrortámadások

Az iszlamista terrortámadások többsége Franciaországban, Nagy Britanniában és Belgiumban történt,  és mivel ezekben az országokban a terrorelhárító szervek egyre hatékonyabban dolgoznak, nemcsak a terrortámadások száma csökkent az utóbbi években, hanem az olyan típusú merényletek száma is, amelyek sok halottal és sérülttel jártak. Ennek egyik fő oka, hogy a belbiztonsági erők elsősorban a nagyobb előkészületet és szervezést igénylő robbantásos merényletek megakadályozására fókuszáltak. Ez úgy tűnik, sikerült is, hiszen Európában már évek óta nem történt ilyen jellegű, sok áldozattal járó támadás, azonban a terroristák továbbra is ölni akarnak, és alkalmazkodva az új helyzethez, az egyszerűbb megoldásokhoz nyúltak, vagyis olyan merényleteket kezdtek el végrehajtani, amelyeket egyedül és nagyobb előkészület nélkül is el lehet követni. Ilyenek például az úgynevezett ramming-támadások, amikor egy gépkocsival (többnyire kamionnal) hajtanak a tömegbe.

A legutóbbi ilyen eset Barcelonában történt 2017-ben, amikor város központjában egy furgon hajtott gyalogosok közé és legalább 13 embert megölt. Ezzel párhuzamosan az onnan 120 km-re délnyugatra lévő Cambrils egyik tengerparti sétányán is elgázoltak embereket. Összesen 15-en haltak meg, és több mint százan megsebesültek a támadás során. Az utóbbi években hasonló okokból megszaporodtak a késes támadások is, ha megnézzük a lentebbi gyűjtésünket, 2020-ban főleg ezek voltak a jellemzők.

Madrid, 2015 január 7. (fotó: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Madrid, 2015. január 7. (Fotó: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Ezek voltak az elmúlt öt év nagyobb terrormerényletei:

  • 2015. január 14. – Párizs:  Dzsihadisták gépfegyverekkel 17 embert öltek meg a Charlie Hebdo nevű, szatirikus újság irodájában és Párizs más területein.
  • 2015. február 15. –  Koppenhága: Egy fegyveres támadó lövöldözésben két embert megölt és öt rendőr megsebesített.
  • 2015. április 19. –  Villejuif, Franciaország: Egy férfi megölt egy nőt a kocsijában, és egy egyházi gyülekezet elleni támadást is tervezett. Öngyilkos lett.
  • 2015. november 13. –  Párizs: Az összehangolt támadások során Párizsban 130 ember vesztette életét. A Bataclan nevű népszerű klubban tüzet nyitottak a békés koncertezőkre, és több robbantást hajtottak végre forgalmas helyeken.
  • 2016. március 22. –  Brüsszel: Két bombaszerkezetet a város fő nemzetközi repülőterén, egy harmadikat pedig egy metróban robbantottak fel 32 civil halálát okozva.
  • 2016. június 13. –  Magnanville, Franciaország: Egy rendőrkapitányt életveszélyesen megszúrtak, és a társát is megöltek egy Párizstól északnyugatra fekvő kisvárosban.
  • 2016. július 14. –  Nizza, Franciaország: Egy teherautót vezető férfi behajtott a híres tengerparti sétányra, amikor az emberek a Bastille-napot ünnepelték. 82-en haltak meg.
  • 2016. július 26. –  St.-Étienne-du-Rouvray, Franciaország: Két késsel felfegyverkezett férfi belépett egy templomba és megölt egy francia papot.
  • 2016. december 19. – Berlin: Egy sofőr teherautóval egy karácsonyi vásár tömegébe hajtott. 12-en haltak meg.
  • 2017. március 22. –London: Egy sofőr gyalogosok közé hajtott a Westminster hídon, és megpróbált betörni a Parlamentbe, mielőtt a rendőrök lelőtték és megölték volna.
  • 2017. április 7. – Stockholm: Egy teherautót vezető férfi a tömegbe kormányozta az általa vezetett teherautót a város bevásárlóutcájában, majd nekihajtott egy áruháznak. A támadásnak négy áldozata lett.
  • 2017. április 20. – Párizs: Egy fegyveres támadó lövöldözés közben megölt egy rendőrt a Champs-Élysées-n, mielőtt agyonlőtték volna.
  • 2017. március 22. – London: Három támadó egy kisteherautóval hajtott a gyalogosok közé a London Bridge-en, majd az autóból kiugorva a közeli Borough Market járókalóket szűrtak meg. A merénylők 8 embert öltek meg és 50-et megsebesítettek
  • 2017. május 22. – Manchester, Anglia: Egy koncertarénában bombát robbantottak, több tucat ember életét vesztette és megsebesült.
  • 2017. augusztus 17. – Barcelona, ​​Spanyolország: A kettős támadás során a város központjában egy furgon hajtott  gyalogosok közé  és legalább 13 embert megölt. Ezzel párhuzamosan az onnan 120 km-re délnyugatra lévő Cambrils egyik tengerparti sétányán gázoltak el embereket. Összesen 15-en haltak meg és több mint százan megsebesültek.
  • 2018. március 23. – Carcassonne és Trèbe, Franciaország: Egy 26 éves marokkói férfi támadást hajtott végre Carcassonne és Trèbes francia városokban: Carcassonne-ban megtámadott és ellopott egy autót, majd megölte az utast és megsebesítette a sofőrt. Később megérkezett Trèbesbe, ahol egy rendőrt is megsebesített, majd egy szupermarketben megölt két civilt és egy további rendőrt. A támadót később a rendőrség megölte. Az Europol a támadást dzsihadista terrorizmusnak minősítette.
  • 2018. május 5. – Hollandia, Hága: Egy 31 éves hágai férfi halálosan megszúrt és súlyosan megsebesített három embert a városban található Hollands Spoor vasútállomás közelében. A szélsőséges támadót a rendőrök lelőtték.
  • 2018. május 12. – Franciaország, Párizs: Egy 21 éves francia-csecsen férfi halálra szúrt egy gyalogost, négy embert pedig megsebesített a franciaországi Párizsban. A támadót később a rendőrség megölte. A gyanúsított 2016 óta szerepelt a terrorizmus elleni figyelő listán.
  • 2018. május 29. – Belgium, Liège: Egy, a börtönből ideiglenesen szabadlábra helyezett férfit leszúrt, majd meglőtt két rendőrt, a halálukat okozva ezzel, majd agyonlőtt egy civilt. A fegyveres egy nőt is túszul ejtett és megsebesített négy embert, mielőtt a rendőrség megölte. A hírek szerint a támadás előtti napon is megölt egy embert.
  • 2018. augusztus 31. – Hollandia, Amszterdam: Az amszterdami állomáson egy 19 éves afgán férfi leszúrt és megsebesített két amerikait. A támadót ezután egy rendőr lelőtte.
  • 2018. december 11. – Franciaország Strasbourg: Az algériai származású francia állampolgár fegyverrel és késsel támadt civilekre egy strasbourgi karácsonyi vásáron, öten meghaltak és tizenegyen megsebesültek. A férfit két nappal később megölte a rendőrség.
  • 2018. december 31. – Egyesült Királyság, Manchester: Egy 25 éves szomáliai származású férfi három embert késelt meg a manchesteri Victoria állomáson.
  • 2019. március 18. – Hollandia, Utrecht: Egy 37 éves férfi a villamoson lövöldözött, négy utast megölt és kettőt súlyosan megsebesített. 2020 márciusában terrorista indíttatású gyilkosság miatt ítélték el, és életfogytiglanra ítélték.
  • 2019. május 24. – Franciaország, Lyon: Egy 23 éves férfi robbanószerkezetet robbantott fel egy sétálóövezetben, tizenhárom ember megsebesült.
  • 2019. szeptember 17. – Olaszország, Milánó: A milánói központi pályaudvaron egy 23 éves jemeni irreguláris bevándorló ollóval szúrt nyakon egy olasz katonát. A helyszínen tartózkodó többi katona és egy véletlenül arra járó szenegáli közbeléptek. A katona túlélte a támadást.
  • 2019. október 3. – Franciaország, Párizs: A támadó az egyik párizsi rendőr-kapitányságon hat munkatársat megszúrt, közülük négyen meghaltak, a férfit pedig agyonlőtték.
  • 2019. november 29. Egyesült Királyság, London: A dzsihadista merénylő a London Bridge-en leszúrt egy 28 éves férfit, majd London központjában két járókelőt megölt és hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték volna. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top