nlc.hu
Utazás

Terrortámadás Bécsben

Terror Bécsben: 4 ártatlan áldozat, hajtóvadászat a lehetséges többi merénylő után – frissítve

Négyre emelkedett a hétfő esti bécsi terrortámadás halálos áldozatainak a száma, egy merénylőt lelőttek, de keresik a további lehetséges támadókat.

Négyre nőtt a hétfő esti bécsi merénylet halálos áldozatainak a száma, két férfi és két nő vesztette életét. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy maradjanak otthon, és kerüljék el a belvárost. Több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

Terrortámadás Bécsben

Felfegyvezett rendőrök Bécsben a legalább három áldozatot követelő terrortámadás után 2020. november 2-án (Fotó: Joe Klamar / AFP)

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter. Elmondta, hogy a lelőtt merénylőn nem robbanóöv volt, hanem csak az utánzata.

„Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára”

– fogalmazott Karl Nehammer.

A bécsi rendőrség hétfő reggel közölte, hogy a merénylő gépfegyverrel támadt, és több kézifegyver is volt nála. 15-en súlyosan megsérültek, köztük egy rendőr. Később már 17 sebesültről szóltak a híradások.

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

Terrortámadás Bécsben

Rendőrök egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A támadás idején sokan voltak a környéken, mert hétfő éjféltől egy hónapra bezártak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

Az éjszaka folyamán többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top