Aktuális

Fény derült a Kádár-rendszer egyik legbrutálisabb bűntettjére

Mostanra állt össze a 40 évvel ezelőtti véres ámokfutás története.

A Kádár-rendszer egyik legbrutálisabb bűntettjére derített fényt az RTL Klub Fókusz Plusz című műsora. 1980 szeptember 11-én Veszprémben két embert megölt, 10-et pedig megsebesített, majd magával is végzett egy ámokfutó kiskatona, aki előző éjszaka 270 darab acélmagvas lőszerrel, egy gépkarabéllyal és 10 kézigránáttal felszerelkezve szökött meg a laktanyából.

Veszprémi ámokfutó,

Fegyverarzenál volt nála (Forrás: Rendőrségi felvétel)

Borsody István, a XXI. század felelős szerkesztője járt végére az ügynek, miután nyár elején egy e-mail érkezett a Hírigazgatóságra, amiben egy akkori szemtanú hívta fel a figyelmet a történtekre. Az akkor még Püspöki, ma már Érseki Palotánál kezdődött el a vérengzés, miután a gyilkos lövöldözni kezdett és kézigránátot dobott az épült felújításán dolgozó munkásokra. A Várból aztán elindult a Patak tér felé: útközben sem hagyta abba lövöldözést, találomra, válogatás nélkül lőtt vadidegen, ártatlan emberekre. Egyiküket az Ostrom lépcsőről leadott lövéssel meg is ölte. A férfi – miközben folyamatosan tárat cserélt – leért a Jókai utcába. Járókelőket vett célba, akik közül többen megsebesültek, majd egy autó utasaira nyitott tüzet és egy kézigránátot is dobott az autó felé.

Veszprémi ámokfutó,

Az ámokfutó kiskatona válogatás nélkül tüzelt mindenkire (Forrás: Rendőrségi felvétel)

A Fókusz Plusznak a gépkocsi vezetője és a Várban életveszélyesen megsebesült egyik munkás is interjút adott. Sőt a fél évig tartó kutatás során megtalálták a gyilkos kiskatonai utolsó – a fegyveres szökése előtt írt – levelét is. Az archívumokból, irat- és levéltárakból előkerült dokumentumokból, illetve a bűncselekmények helyszínein készült rendőrségi fotókból állt össze az ámokfutás története, aminek történetét Veszprémen kívül csak kevesen ismerik.

Az elhallgatott bűntett további részleteit a Fókusz Plusz ma esti adásában láthatják az RTL Klub nézői a Híradó után.

Kiemelt kép forrása: Rendőrségi felvétel

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top