Aktuális

Így úszhatod meg a kullancscsípés után a megfertőződést

Lassan egész évben tartani kell a kullancscsípéstől. Ha időben eltávolítod, jó eséllyel nem fertőz.

Minden száz kullancsból öt fertőz, de akkor sincs minden veszve, ha egy fertőzött kullancs csípett meg – derült ki az ATV Heti Naplójának riportjából. Ócsai Lajos, az  ÁNTSZ járványügyi főosztályának volt vezetője elmondta, hogy a csípés után nagyjából három óránk van eltávolítani a kullancsot, ilyenkor nagyon nagy valószínűséggel nem jön létre fertőzés.

Vigyázz a kullancsokkal! Fotó: Pixabay

Vigyázz a kullancsokkal! (Fotó: Pixabay)

A kullancsok kétféle betegséget terjesztenek, az egyik a Lyme-kór, ami sokkal gyakrabban jelentkezik általában. Mivel egy bakteriális betegségről van szó, ha időben felismerik a tüneteket, és antibiotikumos kezelést kap a beteg, akkor a fertőzést hamar meg lehet szüntetni.

A másik az úgynevezett FSME-vírus által okozott kullancsencephalitis, más néven a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, amivel szemben nincs terápia. A legjobb védekezés a megelőzés, akár krémekkel, akár ultrahangos riasztóval, illetve a vírusos agyvelőgyulladás elleni oltással.

Ha nem félsz a kullancsoktól, ilyen klassz helyekre mehetsz kirándulni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top