nlc.hu
Aktuális

Varga Judit vs. George Clooney

A gusztustalan szexizmus mindenhogy rossz, most épp Varga Judit államtitkár az áldozat

Muszáj pártatlannak maradni, amikor nyilvánosan aláznak meg nőként valakit, még akkor is, ha történetesen egy igazságügyi miniszterről van szó, akinek szavával az esetek többségében nem értünk egyet.

Lehet utálni egy politikust, a világ Varga Juditjait a politikai nézeteikért, a kivagyiságukért, az elitizmusukért, a kirekesztésükért vagy épp a szűklátókörűségük miatt, de ettől még nem kell ízléstelennek és szexistának lenni olyan gusztustalan módon, ahogy tette ezt a Munkások Újsága, amiben rendszeresen megjelennek az ISZOMM párt elnökének publicisztikái is. De, mindegy is, hogy melyik politikai oldalon áll ez a lap, ugyanis az, hogy megaláznak egy nőt nyilvánosan, az nem politikai, hanem emberi kérdés, főleg ma, 

a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Ha esetleg internet nélkül töltötte valaki az utóbbi két napot, röviden vázoljuk az alapkonfliktust, amiből a megalázó firkát ide kattintva érhetik el. A lényeg : George Clooney közölte ország-világ előtt, hogy Orbán Viktor hazudik, mire pártolói felhúzták az orrukat, és Varga Judit egy szellemesnek szánt válaszban a közösségi oldalán meghívta kávézni a színészt. Érted, mert kávéreklámban szerepelt Clooney, csak ahhoz ért, ne akarjon politizálni, és ez így milyen vicces. 

Clooney vs. Varga Judit

Varga vs. Clooney (Kép: MTI / Koszticsák Szilárd / IMDb)

Sajnos nem, kicsit sem nevettünk rajta, inkább a szekunder szégyen kezdett felkúszni a mellkasunkban egy ilyen gyerekes reakció láttán.

Ettől még nem érdemel egy nő sem, Varga Judit sem olyan ordenáré cikket, melyben útszéli prostituáltnak állítják be. Mert ezt tette az ominózus, szerző nélkül megjelent cikk: a politikus válaszának soronkénti elemzésében azt sugallják (bár ez a szó finomkodást jelent, inkább ordítják bele az arcunkba), hogy Varga Judit csak szét akarja tenni a lábát George Clooney-nak.

Mert egy nő mi másért is állna ki amellett, amiben hisz, mint azért, hogy egy férfi a lába közé másszon.

Ez bizony csodálatos példája a szexizmusnak. Nem vitáznak a mondanivalóval, nincs értelmes érvrendszer, csak letámadják azzal, hogy nő és hüvelye van, míg ellenfelének pénisz lóg a lába között. A női mivoltában alázzák, mert ez a legkönnyebb út, az olyan kényelmes, már megszoktuk, hogy a férfiak ehhez nyúlnak, ha kifogynak az értelmes válaszokból.

Pont olyan ez, mintha politikai érvek hangoznának el Kövér László szájából – ritka pillanat lenne –, és mi nők azzal válaszolnánk neki, hogy biztos nem volt nővel tíz éve, azért ilyen a bajsza. A kettőnek a világon semmi köze nem lenne egymáshoz, ahogy most Varga Judit mondanivalójában és az őt alázó cikk tartalmában sincs összefüggés, csupán a rosszindulat és a nők elleni támadás süt belőle. Mint amikor nem is hallgatják meg a politikusok az ellenérveket a bolond döntéseikkel szemben, csak közlik, hogy a nőnek a konyhában vagy a szülőszobán a helye. Levonhatjuk tehát a tanulságot, hogy ha most Varga Judit külsejét, nemét, szexualitását, házaséletét kezdjük szidni, nem vagyunk jobbak az egyszeri Kövér „a nőnek szülni kell” Lászlónál.

Igaz, hogy Varga Judit egy olyan párt színeiben szólal fel, melyben csak úgy burjánzik ez a fajta szexizmus, mégsem kívánjuk egy nőnek sem, hogy ilyen megalázó helyzetbe kerüljön.

Nem szívesen vállalnék sorsközösséget Varga Judittal bármiben, de jelen helyzetben azzal, hogy felszólalok mellette, nem a politikai nézeteit támogatom, hanem a nők elleni erőszak és a szexizmus megszüntetésért küzdök. Még él bennem a remény, hogy a lányaim talán már olyan világban nőhetnek fel, ahol nem lesz egy vitában ellenérv az, hogy ők nők, és nem alázzák meg őket azért, mert hüvellyel születtek. Ebben az ominózus, Varga Judit-os esetben pedig a Diétás Magyar Múzsával értek egyet teljes mértékben:

varga Judit és a szexizmus

A Diétás Magyar Múzsa nevű Facebook-oldal posztja

Még többet a nők elleni erőszakról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top