nlc.hu
Aktuális
Ütős válasz érkezett a kormány „giccses” nőnapi videójára

Ütős válasz érkezett a kormány „giccses” nőnapi videójára

Ijesztő, egyben tanulságos tabló készült nőnap alkalmából, hogy vezető politikusaink mennyi elképesztő durva és sértő megjegyzést tettek a nőkre, például a parlamentben vagy épp a közgyűléseken. Vajon tényleg van okunk ünnepelni magyar nőként március 8-án? – feszegeti egy friss, ütős felvétel.

Biztosan sokan láttátok a videót, amit Magyarország kormánya az idei nemzetközi nőnap alkalmából készített. A nő ezer arca című imázsfilm március 3-án látott napvilágot, és sokakban felháborodást keltett, a videó kritikusai elsősorban a kisfilm hamisan negédes stílusát kifogásolták, továbbá azt, hogy amit a felvétel bemutat, valójában köszönő viszonyban sincs azzal a valóságban, amelyben ma a magyar nők többsége él. 

2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök nőnap alkalmából az Országház konyháján dolgozó nőket köszöntötte – Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Három nappal később a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene feminista csoport Facebook-oldalára került fel a nőnapi ellenvideó, amely a kormánynak saját politikusai által vág vissza. Most az eredeti felvétel egyes képkockái közé bekerültek az elmúlt évek közéletben elhíresült szexista mondatai, köztük például ezek: 

  • Illés Zoltán, a Fidesz kormány egykori államtitkárának 2013-as napirend előtti beszólása Szél Bernadett független képviselőnőnek: „Attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos.”
  • Babák Mihály szarvasi polgármester, a közelmúlt antihőse is szerepet kap a videóban, akiről mi is írtunk, miután arra kérte ellenzéki képviselőnő kollégáját, hogy hajoljon közelebb egy mikrofonhoz, majd közölte: „Nem rakom a számba, ez nőnek jobban áll, mint nekem, úgyhogy nem csinálom.”
  • A bántalmazott nők sorából Orosz Bernadett is megszólal videóban, akárcsak a megvert rendőrnő, akik egyaránt nem kaptak kellő állami segítséget és igazságszolgáltatást traumáik után
  • A nőket szülni küldő Varga István fideszes képviselő, továbbá ugyanazt a szellemi holdudvart képviselő párttársai, Kocsis Máté és Lázár János szexista megjegyzéseiből is szemezgetett a „javított” kormányzati nőnapi videóklip.

Ugyanakkor a jegyzőkönyv kedvéért tegyük hozzá, a nőket lealacsonyító, megalázó tabló akkor lett volna igazán teljes, ha a kiegészített felvételt készítők a jelenlegi ellenzék akcióiból is szemezgetnek. Például emlékezzünk az azóta országgyűlési képviselői mandátumáról lemondott DK-s politikus, Gréczy Zsolt év végi botrányára, akiről kiderült, hogy a róla készült intim tartalmú, cserébe kéretlen képekkel zaklatott nőket.

Az pedig lehet, hogy a múlt homályába vész, de idézzük fel azt is, hogy 2004-ben mekkora botrány nőtt ki ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szexista megjegyzéséből, mikor öregecskedő feleségekről beszélt, akiket a férfiak szeretnének fiatalabbra cserélni. (Akkor egyébként nem csak a női szervezetek, a Fidesz is rendkívül élesen bírálta ezért a DK jelenlegi elnökét.)

Íme az eredeti videó:

Az nlc.-n mi így gondolkodunk a szexizmusról és a nők elleni erőszakról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top