nlc.hu
Aktuális

Tanulmány a Covid-19 közösségi terjedéséről

Pécsi virológusok: a fertőzöttek egyötöde adja tovább a koronavírust a közösségben

Tanulságos bejegyzést tettek közzé a pécsi virológusok a Facebook oldalukon. Egy Science-ben megjelent kínai tanulmányra hivatkozva mutatják be, hogyan terjed a vírus a közösségekben.

A kínai tanulmány több mint ezer fertőzöttet és 15 600 kontaktjukat vizsgálta. Rögtön kiderült, hogy a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha zárt helyeken huzamosabb ideig tartózkodunk együtt. Ezek voltak továbbá a tanulmány legfőbb megállapításai:

  • A fertőzési esély átlagosan a háztartásokban 7,2 százalék, háztartáson túli családi kontaktoknál 1,7 százalék, szociális/baráti kapcsolatok esetében 0,9 százalék, míg a közösségi/utcai kontaktok esetében 0,4 százalék.
  • Az elsődleges fertőző egyén fertőzése a kontaktokon átlagosan 5,3 (2,7 és 8,3 között) nap után jelentkezett. A fertőzési események 63 százaléka a tünetek megjelenése előtt zajlott le.
  • A tünetek megjelenése előtti és a tünetek megjelenésének ideje a leginkább fertőző időszak.
  • A közösségi terjedést korlátozó intézkedések leginkább a háztartásokba helyezték át a járvány terjedését.
  • Az elsődleges fertőzöttek 15 százaléka adta tovább a fertőzést a kontaktok 80 százalékának (a maradék 20 százalék máshonnan kapta el). Vagyis nagyjából az emberek egy ötöde adja tovább a vírust közösségi szinten vizsgálva.

🦠🧑‍🤝‍🧑Egy Kínából érkezett tanulmány, mely nemrég jelent meg az egyik legrangosabb tudományos lapban...

Közzétette: Virológia Pécs – 2020. november 30., hétfő

A járvány terjedését a zárt terek, a sűrű szociális interakciók és a nagyobb létszámú összejövetelek mozgatják leginkább. Mivel a leginkább a tünetek megjelenésének időszakában vagyunk a legfertőzőbbek, a legfontosabb, hogy senki ne menjen közösségbe, aki betegnek érzi magát, vagy akár csak enyhe tünetei vannak. A kutatók a fenti információk fényében nehéz, küzdelmes és hosszú telet ígérnek, enyhülés a járványhelyzetben csak tavasztól várható.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top