Otthon

Azonosították a kutatók, hol terjed leginkább a koronavírus

Legyen bármilyen furcsa is, a fertőzések jó része nem a tömegközlekedési eszközökön és még csak nem is az utcán történik, hanem otthon.
Wales koronavírus

A baltimore-i John Hopkins Egyetem közegészségügyi karának tudósai a Science tudományos folyóiratban írták meg a korábbi vizsgálatokat áttekintő tanulmányukat, amiben arra jutottak a koronavírus-járvány három fő hajtóereje (vagyis azok a helyszínek, ahol a legtöbb fertőzés történik) a háztartások, a szuperterjesztő események és a nemzetközi utazások.

Elizabeth Lee, a kutatócsoport egyik tagja szerint a fertőzések jelentős része, mintegy 46-66 százaléka háztartási eredetű, ami azt jelenti, hogy az egy háztartáson belül élők nagyobb valószínűséggel adják át egymásnak a fertőzést, mint az idegenek. Ez persze nem meglepő, más légúti vírusok esetében is ugyanennyire igaz.

A kutatás szerint egyébként a háztartásokhoz hasonló veszéllyel fenyegetnek

  • az ítéletvégrehajtási intézmények,
  • a csoportos szállások,
  • és az ápolási otthonok.

Bár ezeknek a fenti intézményeknek a lakói ritkán hagyják el a helyszíneket, az ott dolgozók és a látogatók összeköthetik őket a kinti közösségekkel, így a veszélyes vírusokkal is. A kutatás szerint a járvány fennmaradásában fontos szerepet játszanak még a szuperfertőző események (kóruspróbák, istentiszteletek, esküvők, húsüzemek), ahol kisszámú – akár tünetmentes – fertőzött sok embernek adhatja át a vírust.

A tanulmányon dolgozók szerint a járvány harmadik fontos hajtóereje a régiók és országok közötti utazás: az adataik szerint elég néhány nagy távolságokat megtévő utazó ahhoz, hogy a vírus az egész világon elterjedjen.

Olvass még többet a koronavírus-járványról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top