nlc.hu
Aktuális

Kihagyhatják a magyarokat és a lengyeleket a gigantikus helyreállítási alapból

Kihagyhatják a magyarokat és a lengyeleket a gigantikus helyreállítási alapból

Manfred Weber szerint nincs akadálya annak, hogy a magyarok és a lengyelek kihagyásával hozzák létre a 750 milliárd eurós helyreállítási alapot.
Manfred Weber

Az Európai Unió valamennyi tagállamának összefogása helyett akár 25 tagország együttműködésével is létre lehet hozni a koronavírus-világjárvány utáni helyreállítást szolgáló 750 milliárd eurós alapot – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője csütörtökön.

A német politikus azt mondta, hogy a megerősített együttműködés nevű eljárás révén nincs jogi és technikai akadálya annak, hogy 25 tagország hozza létre a hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból álló, NextGenerationEU (NGEU) nevű alapot.

Ez ugyan „politikailag nem kívánatos”, de természetesen elindult már a gondolkodás arról, hogy mit lehet tenni, ha a december 10-én kezdődő EU-csúcson „az ideológia a realizmus fölé kerekedik”, és így nem sikerül a huszonheteknek együtt megteremteni az NGEU-t – utalt Manfred Weber arra, hogy a lengyel-magyar vétó fenntartása estén a két ország nélkül is felállhat a 750 milliárd eurós helyreállítási alap.

A 2021-ben kezdődő, hétéves időszakra szóló EU-s költségvetéssel (MFF) kapcsolatban aláhúzta: amennyiben Magyarország és Lengyelország „felelőtlen” tevékenysége miatt nem sikerül elfogadni a költségvetést, január 1-jétől az éppen Magyarországnak és Lengyelországnak igen sok támogatást biztosító kohéziós alapokból sem lehet lehívni mind a betervezett összegeket.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top