nlc.hu
Aktuális

Jön a Moderna vakcinája Európába

Hétfőn megkezdődött a Moderna vakcinájának kiszállítása Európába

Magyarországra is érkezik majd szállítmány, első körben ez 3600 ember beoltására lesz elég.

Január 11-én megkezdődött az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcinájának kiszállítása az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiba. Minden szállítmányt a Kuehne+Nagel, a világ egyik vezető logisztikai társasága juttatja el a helyszínekre az európai gyógyszerellátó központból, írja a 24.hu.

Dan Staner, az Moderna EMEA régióért (Európa, Közel-Kelet, Afrika) felelős elnökhelyettese így kommentálta a hírt: “Az oltóanyag európai szétosztása az elmúlt tíz év egyik legnagyobb logisztikai feladata lesz, amelyet a Modernának most meg kell oldania. Minden elismerésem azoké az elkötelezett csapattagoké, akik segítettek bennünket ideáig eljutni és rendkívül hálás vagyok az összes partnerünknek, a beszállítóinknak és az Európai Bizottságnak a segítségükét és a támogatásukért, amelyet az elmúlt időszakban megkaptunk tőlük.”

Az Európai Unió az összes tagállama nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásárolhat a Modernától, és további 80 millió adagot igényelhet. A magyar kormány összesen 17,5 millió adag oltóanyagot foglalt le az uniós beszerzés részeként, ebből 1 millió 744 ezer adagot a Modernánál. Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója szerint kedden hozzánk 3600 embernek elég Moderna-oltóanyag érkezik, illetve újabb Pfizer-BioNTech szállítmány is várható. 

 

A Moderna amerikai gyógyszergyártó cég által fejlesztett koronavírus elleni vakcina beadására készül egy egészségügyi dolgozó az oltóanyag klinikai vizsgálata során a New York állambeli Binghamtonban.

A Moderna amerikai gyógyszergyártó cég által fejlesztett koronavírus elleni vakcina beadására készül egy egészségügyi dolgozó az oltóanyag klinikai vizsgálata során a New York állambeli Binghamtonban. (Fotó:
MTI/AP/Hans Pennink)

Kásler Miklós miniszter a napokban egy Facebook-videóban elmondta, akkor lehet megszűntetni a járványügyi intézkedéseket, ha az átoltottság eléri vagy meghaladja az 50 százalékot. Az oltási hajlandóság azonban egyelőre nagyon alacsony, az Idea Intézet december közepén készített felmérése szerint csak nagyjából minden harmadik magyar szeretné beoltatni magát.

Rusvai Miklós víruskutató az RTL Klub Híradójában pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tévhit az, hogy a beoltott ember nem fertőz, mert az ő szervezetében ugyanúgy jelen van a vírus, csak kisebb mértékben, és nem betegíti meg. Egyúttal azt is megjegyezte, minél többen vállalják az oltást, annál kevésbé lesz képes terjedni a vírus.

Még több hír a koronavírus elleni oltásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top