nlc.hu
Aktuális

A fővárosra éjjel hullhat le az első idei hó

Éjjel érkezik Budapestre a hó

A hideg mellé végre a havazás is megérkezhet a fővárosban. 0,2-2,5 centiméter hó várható az éjszakai órákban. Országszerte ennél sok esetben több hó várható.

Míg Budapesten maximum két és fél centis hótakaró boríthatja reggelre a járdákat és az utakat, országszerte több helyen ez akár hat centiméter is lehet – mondta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

A 2019-es decemberi havazás a Móricz Zsigmond körtéren (fotó: MTI/Soós Lajos)

A 2019-es decemberi havazás a Móricz Zsigmond körtéren (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Az igazi téli idő még múlt hétvégén érkezett meg az ország fölé, és több helyütt havat is hozott magával, de a szórásból a főváros eddig még kimaradt. Az éjszakai havazás most viszont akkora kiterjedésű lesz – egyedül a Dunántúl déli része maradhat ki –, hogy még Budapestnek is jut belőle. A legnagyobb, kb. hat centiméteres hó Szabolcsban várható, és jellemzően az északi megyékben lesz majd nagyobb havazás. A friss hó nem lesz tartós: a magasabban fekvő területek kivételével gyorsan elolvad majd, mivel napközben akár három fokot is mutathat a hőmérő. A leghidegebb időjárás a héten csütörtökön várható egy újabb hideg légörvénynek köszönhetően, ami szintén hozhat magával havazást országszerte és a fővárosban is, és a csütörtöki hó a nagy hidegnek köszönhetően már tartósabban megmaradhat. Keleten és Nógrádban akár tíz centis hótakaró is jöhet hajnalonként mínusz tizenöt és mínusz 20 fok közti hőmérséklettel, de az ország más részein is mínusz nyolc és mínusz tizenkét fok közötti fagy várható. Ráadásul nappal is mínuszok lesznek, nulla fok fölé sehol sem megy majd a hőmérséklet. A Balaton befagyására számítanak a szakemberek, és a Dunán is jégzajlás indul. Komolyabb enyhülés január 18-19-től várható, amikor már plusz fokokat is mutatnak majd a hőmérők, viszont ezzel együtt havazás, eső és ónos eső is érkezhet.

Amíg nem érkezik meg hozzánk a nagy havazás, nézegessük a behavazott Madridot:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top