nlc.hu
Aktuális

Felmérés az oltásellenességről

Hangosak, de kisebbségben vannak az oltásellenesek

Csak addig gondoltuk, hogy olyan, mint egy nátha, amíg nem találkoztunk vele magunk is.

Három kutatás is megjelent a koronavírussal és az oltással kapcsolatos hazai trendekről. Vagyis arról, hogy a magyar lakosság hogyan áll a fentiekhez. A Telexen olvasható összefoglaló nagyon-nagyon tanulságos azoknak, akik aggódnak, hogy az oltásszkeptikusok miatt maradhat a szigor – és persze azoknak is, akik komolyan elhiszik, hogy éppen Bill Gates készül belénk fecskendezni az agyvezérlő 5G-s chipeket.

Koltai Júlia 2020 őszére és telére vonatkozó kutatásából a következők derülnek ki:

  • A nyári lazább időszak után szeptemberben egyértelműen sokan gondolták azt, hogy a koronavírus olyan, mint egy nátha; ez megfordult, ahogy egyre több embernek lett vírusos ismerőse, vagy fertőződött meg ő maga is.
  • A vírus felpörgésével egyértelműen nőtt azok száma is, akik változtattak az idős rokonaikkal, barátaikkal való kapcsolattartásukon.
  • Nagyon-nagyon sokan gondolják, hogy a koronavírus egy új típusú világrend kialakulásáról vonja el a figyelmet.
  • Inkább kezet mosnak az emberek, a felmérés alapján a maszkviselésben bíznak legkevésbé, ha a vírus terjedésének megfékezéséről van szó.
  • A koronavírus elleni védekezéssel és az oltással kapcsolatban az emberek túlnyomó része az orvosoknak vagy a szakértőknek hisz.
  • Sokan mondták azt, hogy senkinek sem hisznek, csak magukban bíznak; az ezen a véleményen lévők 77 százaléka mondta azt, hogy semmilyen vakcinával nem oltatná be magát.
Koronavírus-felmérés

Forrás: Társadalomtudományi Kutatóközpont

A másik két kutatás a koronavírus- és az oltáshelyzet online megjelenítéséről szólt. Erről a fent linkelt Telex-cikken kívül még a Qubit írt kimerítő összefoglalót.

További cikkeink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top