nlc.hu
Aktuális

Munkanélküli nők Izraelben

Jelentősen nőtt a munkanélküli nők száma Izraelben

Megingott a nők munkaerőpaci helyzete, jelentősen nőtt körükben a munkanélküliség Izraelben a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt - jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken.
Jelentősen nőtt a munkanélküli nők száma Izraelben

A harmadik országos zárlat kezdete óta eltelt kevesebb mint három hét alatt a munkanélkülivé váltak 68,5 százaléka , és csak 31,5 százaléka férfi.

A koronavírus okozta gazdasági válságban Izraelben már 84 493 ezer nő veszítette el munkáját, ami 2,2-szerese a munkanélkülivé vált férfiak számának.

Tavaly január-februárban a nyilvántartott munkanélküliek között még közel azonos arányban oszlottak meg a nemek, 50,6 százalékuk volt nő, és 49,4 százalékuk volt férfi.

Az izraeli szakemberek ennek nyomán attól tartanak, hogy a járvány okozta gazdasági válság hosszú távú következményeként tovább növekedik a nemi egyenlőtlenség a munkaerőpiacon.

A nők kevésbé jövedelmező munkakörökben, szakmákban és iparágakban dolgoznak, amelyeket alacsonyabb foglalkoztatási feltételek és munkabiztonság jellemez. Az oktatási intézmények bezárása kritikus jelentőségű, mert a gyermekek gondozásának nagy része továbbra is a nők vállán nyugszik, és ezért kényszerű otthonmaradásuk a kisgyermekekkel tovább rombolta hátrányos munkaerőpaci helyzetüket – állítják a kutatók.

A legutóbbi, 2018-as felmérés szerint a férfiak átlagbére havonta bruttó 12 559 sékel volt (mintegy 1 193 105 forint), míg a nők 8546 sékelt kaptak (mintegy 811 870 forintot), ami 28 százalékkal csekélyebb.

Az oktatási rendszerhez tartozó intézmények nagy részének bezárása után sok háztartásban úgy döntöttek, hogy az alacsonyabb fizetést hazavivő házastárs maradjon otthon a gyerekekkel, ezért főként a nők veszítették el állásaikat.

A lapnak nyilatkozó Gal Zohar kutatása szerint a munkahelyek kényszerű elhagyása miatt hosszú távon károsodhat a nők szakmai fejlődése. „A munkaerőpiac minden ilyen elhagyásának következményei vannak. A nők gyorsabban térnek vissza a férfiaknál, de alacsonyabb bérek és kevésbé jó foglalkozási feltételek mellett. A nők munkanélküliségének leküzdése érdekében fel kell számolni a férfiak és nők közötti bérkülönbséget, meg kell szüntetnünk a munkaerőpiaci diszkriminációt.”– hangsúlyozta a szakember.

(MTI)

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top