Donald Trump elhagyta a Fehér Házat

nlc | 2021. Január 20.
A leköszönő elnök nem vesz részt utódja beiktatásán.
Trump elnöksége történelmi véget ér

Rendkívüli körülmények között, egy rendkívüli választást követően távozott az Egyesült Államok elnöki rezidenciájáról Donald Trump, az USA 45. elnöke. A republikánus politikus magyar idő szerint fél három előtt pár perccel lépett ki utoljára a Fehér Házból elnöki minőségében – írja a CNN weboldala. A botrányairól és a hagyományokat felrúgó stílusáról ismertté vált Trumpot a Marine One elnevezésű helikopter szállította az Andrews katonai támaszpontra, ahonnan rövid búcsúceremóniát követően Floridába repül majd az Air Force One fedélzetén.

Donald Trump – még amerikai elnökként – felszáll a Marine One helikopterre (Fotó: Getty Images)

Ez utóbbi is rendhagyó dolog, ugyanis 152 éve nem volt rá példa, hogy a leköszönő elnök ne vett volna részt utódja beiktatásán. Ha Trump megvárta volna, hogy Joe Bident beiktassák az elnöki hivatalba, akkor már Executive One-nak hívták volna a repülőt, amelynek fedélzetén elhagyja Washingtont.

Donald Trump 2016-ban nagy meglepetésre legyőzte a demokrata Hillary Clintont, 2020-ban azonban úgy szenvedett jelentősnek mondható vereséget a szintén demokrata Bidennel szemben, hogy soha egyetlen választáson sem szavaztak még ennyien a republikánus jelöltre. Joe Biden azonban bő hétmillió szavazattal többet tudott szerezni, az elektori szavazáson pedig 306–232 arányban győzte le Trumpot. A republikánus elnök ezután hiába hajtogatta, hogy szerinte a választást elcsalták, a november óta eltelt időszakban semmilyen szilárd bizonyítékot nem sikerült ezzel kapcsolatban felmutatnia. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy Trump bejelentette, nem hajlandó részt venni utódja beiktatásán. A január 6-án a Capitoliumnál lezajlott rendbontást követően pedig másodszorra is megindították ellene az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, azaz az impeachmentet. 

Trump az Andrews bázisról Floridába repül, a közeli jövőben ugyanis a Mar-a-lago nevű szállodájában fog lakni. Részt vesz viszont Biden beiktatásán Mike Pence jelenlegi alelnök, aki nem lesz jelen Trump búcsúztatásán. 

További cikkeink az amerikai elnökválasztással kapcsolatban:

Exit mobile version