nlc.hu
Aktuális

Botrány Ausztriában a soron kívül kapott oltások miatt

Botrány Ausztriában: soron kívül kaptak oltást polgármesterek és családtagjaik

Áll a bál Ausztriában, mert polgármesterek, feleségeik és helyi prominens személyek soron kívül kaptak koronavírus-védőoltást.
Ausztria koronavírus-oltás

Botrány robbant ki Ausztriában a koronavírus elleni oltások beadása körül. Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.

Az osztrák sajtóban előző nap jelentek meg arról szóló hírek, hogy Ausztria több tartományában a fel nem használt oltóanyagokat nem az oltási sorrendben soron következő érintettek – például a nem otthonokban élő 80 éven felüli idősek –, hanem polgármesterek, családtagjaik, illetve önkormányzati dolgozók kapták meg.

Egyikük – Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere – az ORF2 közszolgálati televízió kedd késő esti műsorában azzal magyarázta a soron kívüliséget, hogy a „megmaradt kenyeret sem dobjuk ki”. Ezzel arra kívánt utalni, hogy nem az oltási stratégia sorrendjét szegte meg, csupán nem akarta, hogy a megmaradt, fel nem használt oltóanyag veszendőbe menjen.

Az esetek sokasága – Vorarlbergben, Tirolban, Karintiában, Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint Bécsben – az osztrák kancellárt is megszólalásra késztette. Sebastian Kurz azt mondta: „dühös vagyok, és morálisan elítélem azt, aki soron kívül, az arra rászoruló idősek és egészségügyi dolgozók elé tolakszik”. Emellett kilátásba helyezte, hogy a jövőben jogi következményekkel is számolnia kell annak, aki visszaélést követ el.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Hans PUNZ / POOL / AFP)

Máshol is vannak, akik soron kívül kapnak oltást:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top