nlc.hu
Aktuális

Jakab Ferenc virológus a koronavírus-járványról

Jakab Ferenc: Ez az évünk rámegy a koronavírus-járványra

A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője szerint fontos, hogy minél többen beoltassák magukat.

A virológus az ATV Heti Napló című műsorában kifejtette, az oltási hajlandóság és az oltott személyek számának növekedésével tudjuk csak visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket, és várhatóan ez az évünk sajnos még a koronavírus jegyében fog eltelni. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy az oltás elindulásával nem dobhatjuk el a maszkot és nem áll minden vissza a régi rendbe. 

Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a kínai vakcinákkal kapcsolatban elmondta, hogy a Sinopharm két vakcinafejlesztési programot futtatott, az egyik ugyan nagyon nem vált be, de a mostani viszont elérte a 75-80 százalékos hatásosságot. Úgy véli, nem kell megijedni a vakcinától attól még, hogy egy első generációs oltóanyagról van szó. Hangsúlyozta, hogy az első és a második klinikai vizsgálat azt mutatja, hogy nem rossz a vakcina, és ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy oltóanyag hatásosságát, akkor úgy gondolja, nincs olyan vakcina, amivel ne oltathatnánk be magunkat. 

Azt tudom mondani, hogy első- másod- és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk

– tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy ha valaki az oltás után elkapja a vírust, nagy esélye van arra, hogy enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, és arra is, hogy nem adja tovább, és szerinte az oltás hasznos akkor is, ha már valaki átesett a fertőzésen, mert egy sokkal erősebb immunválaszt kaphatunk.

Ami a pécsi-bécsi vakcinafejlesztést illeti, állítása szerint jól haladnak, a laboratóriumi kísérletek jelentős részét elvégezték, valószínűleg január végén, február elején kezdhetik az állatkísérleteket. „Nem ez lesz a pandémia megoldása, de törekszünk arra, hogy ha esetleg visszatér ez a kórokozó, legyen mihez nyúlnunk”.

Végül Jakab Ferenc mindenkitől azt kérte, hogy oltassák be magukat, mert „csak így fogjuk megállítani ezt a járványt”.

Egészségügyi dolgozó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő az oltáshoz a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 2021. január 23-án.

Egészségügyi dolgozó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő az oltáshoz a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 2021. január 23-án (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Még több hír a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top