nlc.hu
Aktuális
Jövő héttől végre elkezdődhet a lakosság oltása

Jövő héttől indulhat a regisztrációhoz kötött oltás

Orbán Viktor a kínai vakcinával akarja beoltatni magát.

Kétmillió körül van azoknak a száma, akik már regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott ma reggeli interjújában – írja a hvg.hu. Ez még szerinte kevés, ezért aki oltást szeretne kapni, az regisztráljon az erre szolgáló weboldalon. A kormányfő az operatív törzs üléséről érkezett a stúdióba, így elmondta a legfrissebb adatokat is, amelyek szerint 1459 új fertőzöttet találtak, 83 ember hunyt el a Covid-19 következtében és 258 embert kell lélegeztetőgépen tartani. 

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a kínaiak ismerik a legjobban a vírust, ezért nyilván ők tudják a legjobban, hogyan kell kezelni. A miniszterelnök ezért úgy tervezi, hogy a kínai vakcinát fogja beadatni, megvárja, amíg elérhetővé válik. A magyar kormány tagjait egyébként akkor fogják beoltani, amikor a katonákat, és a védekezésben részt vevő más szakembereket. 

A miniszterelnök szerint, ha egyelőre nem érkezik kínai vakcina az országba, március elejéig 880 ezer magyart lehet majd beoltani egyszer, illetve 21 nap múlva még egyszer. Ha érkezik a kínai vakcinából, ez a szám megduplázódhat. 

Orbán Viktor a kínai vakcinát akarja beadatni magának

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban mondta el, hogy jövő héttől indulhat a regisztráció szerinti oltás (Fotó: Getty Images)

Orbán beszélt a kijárási korlátozások fenntartásáról is, mint mondta, fájó szívvel igazat adtak a járványügyi szakembereknek, bár legszívesebben már ők is szabadulnának a „félrab-félszabad” élettől. 

„Most még az óvatosságé a főszerep, még ha vágjuk is a centit” – mondta a miniszterelnök, rámutatva arra az érvre, hogy a túl korai enyhítéssel kárba veszhetnek az elmúlt hónapok eredményei. Emiatt nem tartja jó ötletnek a kijárási tilalom este 8 helyett este 10 órai bevezetését, mert ez szerinte hozzájárulna annak az érzésnek az elhatalmasodásához, hogy hamarosan visszatérhetünk a normál életünkhöz. Mivel azonban egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz elég vakcina, nem látható az sem, hogy mikor térhet vissza az élet a normál kerékvágásba Magyarországon. 

További cikkeink a koronavírus járvánnyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top