nlc.hu
Aktuális

Városnéző hőlégballon a Városligetben

Egy hatalmas, városnéző hőlégballon miatt kell újabb fákat kivágni a Városligetben?

A ballonnal önmagában nem lenne baj, csakhogy miatta átalakítják az egyik utolsó csendes és nyugodt parkrészt is a Ligetben.

Az elmúlt évek változásai a Városligetben most a mesterséges Mimóza-dombot, illetve környékét érték el: a Varosliget.info információi szerint rövidesen elindul ugyanis a mostanra az egyik utolsó csendes és nyugodt parkrészként a változásoknak ellenálló terület átalakítása – írja a 24.hu.

Egy óriási hőlégballon miatt kell kivágni a városligeti fákat?

Játék hőlégballon a játszótéren (Fotó: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba)

Az oldal szerint – a 2020 nyarán kiírt pályázatban foglaltaknak megfelelően – nemsokára ugyanis egy

25 fő egyidejű szállítására alkalmas, 150 méter magasra emelkedni képes, kilátóként üzemelő hélium meghajtású gázballon, illetve a hozzá tartozó kiszolgáló építmények jelennek meg a területen.

A néhány percre felemelkedő, majd újra földet érő ballon használatáért a jövőbeli üzemeltetőnek minden hónapban 600 000-1,2 millió forint közti közterület-használati díjat kell majd fizetnie a Városliget Zrt.-nek, és nyilvánvalóan saját magának kell majd felépítenie a szükséges kiszolgáló építményeket, illetve megoldania a közművesítést.

Ehhez nyilvánvalóan a terep átrendezésére van szükség, hiszen a személyzeti tartózkodók, a mosdó, a tárolók, a nagy terasszal működő söröző, illetve az utak mind-mind kisebb-nagyobb területet fognak elfoglalni. Az oldal szerint így 

elkerülhetetlenné válik a fák kivágása.

A 24.hu azt írja, a nyertes Pályázó köteles megóvni a közterületen lévő fákat. A kérés nem is tűnik lehetetlennek, hiszen a látványosság tervezett felállítási helye egy fáktól jobbára mentes terület, aminek leszálló területe a fenti tervet látva jóval kisebb, mint ami a fák közt rendelkezésre áll.

A Liget-projekt részeként a park egy újabb elemmel gazdagszik, ez azonban egyáltalán nem jó hír, hiszen a szükséges infrastruktúra, illetve látogatók ezen a ma még kihasználatlan földdarabon való megjelenése újabb, aprónak látszó, de mégis fontos lépés a Városliget túlzott kihasználása, illetve a békés parkjelleg eltüntetése felé. A lap azt feltételezi, a ballon-kilátónak nincs túl sok esélye a túlélésre. Mint írják:

„2002 májusában egy vállalkozó, Jakab Tamás a Nyugati pályaudvar melletti Westend tetején indított hasonlót, remélve, hogy a 250 milliós befektetés öt év alatt megtérül. Nem így történt: az induláskor háromezer, illetve ezerforintos jegyárakkal operáló, százötven méter magasra emelkedő látványosságot alig három év után, 2005-ben Győrbe szállították, majd a következő évben Zambiába, a Viktória-vízesés mellé költöztették, ahol azonban nem kapott működési engedélyt.”

Még több cikk a Liget -projektről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top