nlc.hu
Aktuális

Határértékfeletti szennyezés a Szamoson

Négyféle nehézfém került a Szamosba, egy romániai meddőhányó volt a forrás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megtette a szükséges intézkedéseket.

A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja határérték feletti volt, ám a 4 és 6 órai mintavételi eredmények alapján a szennyezés jelentősen, határérték közeli, illetve alatti értékre csökkent, cianidot nem tartalmaz a szennyezés.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost, írja az MTI.

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségének információi szerint a szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyók a térségben, ennek nyomán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Campurele bánya bezárt tárnáit, amelyekből jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba. A szennyezés a patakon keresztül a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott. A Krónika közlése szerint a Campurele bánya a Conversmin Rt. állami vállalathoz tartozik, amelynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium. Ez a társaság felel azoknak a romániai bányáknak a bezárásáért és környezetbaráttá tételéért, ahol felfüggesztették vagy megszüntették a kitermelést.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság eközben megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a Szamoson Romániából érkező nehézfémszennyezés ne jusson ki a mederből, a katasztrófavédelem pedig folyamatosan monitorozza a folyóvizeket. 

Az érintett vízügyi igazgatóságok a területükhöz tartozó szakaszon értesítették a vízhasználókat a várható szennyezésről. A zsilipek és csatornák lezárása mellett a gátőrök a Szamos teljes szakaszán állandó és fokozott figyelőszolgálatot látnak el – ismertették. Ugyanakkor a hatóságok folyamatos mintavételezést végeznek a Szamoson és a Tiszán, nyomon követik a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemzik a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál. Továbbá a laboratóriumi eredmények segítségével ellenőrzik a terhelés mértékét.

Az előrejelzések szerint a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően csütörtökön kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. Azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszára is kiterjesztik.

Szamos

Szürke gém (Ardea cinerea) áll az alig húsz centiméter mély vízben, a Szamos közepén Vásárosnaménynál 2012. szeptember 5-én (Fotó: MTI /Balázs Attila)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top