nlc.hu
Aktuális

Meghalt Lawrence Ferlinghetti

Meghalt a költő, a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Az ünnepelt költő 101 éves volt, kiemelkedő szerepet játszott az „amerikai irodalom demokratizálásában”.
Lawrence Ferlinghetti

Tüdőbetegségben halt meg a 101 éves Lawrence Ferlinghetti beatköltő, a San Franciscó-i City Lights könyvesbolt alapítója. Ferlinghetti a beatnemzedék meghatározó alakja volt, nagy szerepet játszott „az amerikai irodalom demokratizálásában”.

1919-ben született New Yorkban, ahol hányatott gyermekkor várt rá: apját nem is ismerte, anyja pedig elmegyógyintézetbe került, így a nagynénje nevelte egy ideig, de hétévesen ő is magára hagyta. Ezt követően a gazdag család vette magához, amelynél a nagynénje dolgozott. Ferhlingetti az egyetem elvégzése után újságíró lett, később pedig csatlakozott a haditengerészethez a második világháború alatt.

A párizsi Sorbonne-on hallgatott irodalmat, és ebben az időszakban születtek első versei. 1953-ban nyitotta meg San Franciscóban a City Lights könyvesboltot, amely az amerikai beat-irodalom egyik kultikus helyévé vált.

A költő és kiadó kulcsszerepet játszott a szólásszabadságról kirobbant vitában, miután 1956-ban publikálta Allen Ginsberg Üvöltés című költeményét.

1957-ben letartóztatták Ginsberg Üvöltés és más versek című kötetének kiadásáért és árusításáért: a benne lévő költemények ugyanis érzékeny témákkal – mint a kábítószer, a homoszexualitás és a többségi társadalom tagadása – is foglalkoztak.

Századik születésnapját, 2019. március 24-ét San Franciscóban hivatalosan Lawrence Ferlinghetti-nappá nyilvánították. A City Lights nagy ünnepséget rendezett, bár az ünnepelt, aki akkor már gyengén látott, és akinek a közlekedés is nehezére esett, nem volt jelen.

Fotó: Getty Images

(24.hu, HVG)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top