nlc.hu
Szabadidő

Egy eddig ismeretlen József Attila vers került elő

Egy eddig ismeretlen József Attila-vers került elő

A lapok egy eddig szintén ismeretlen verses notesz részei lehettek. A verskéziratot hamarosan licitre bocsájtják.

Egy négy lapból álló notesztöredéken bukkant fel egy eddig nem ismert, a költő kézírásával írt József Attila-vers – írja a Telex.

Az Edit című, nyolcsoros vers szoros kapcsolatot mutat a Számvetés című versével, és ez József Attila első Edit-verse – állítja a kéziratról készült tanulmányában Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész. A lapok egy eddig szintén ismeretlen verses notesz részei lehettek, 1945-ben a költő egy zsidó barátjától kobozták el őket. Legutóbb tizenhét éve bukkantak addig ismeretlen József Attila-versre. A vers dátuma: 1935. március 8.

Íme a vers:

Új József Attila verset találtak


Fotó: Antikvárium

Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.

Az úgynevezett autográf verskézirat az Antikvárium.hu februári online árverésén kerül kalapács alá – a tételt már nyilvánosságra hozták az előzetes kínálatban, de a licitálás majd csak 18-án indul –, azon túl, hogy a magyar irodalmi-kulturális életben szenzációszámba megy a felbukkanása, irodalomtörténeti jelentősége is van.

A Telex azt is írja, hogy az irodalomtörténészt a kéziratot árverésre bocsátó Antikvárium.hu vezetője kereste meg azzal, hogy szeretne neki mutatni valamit.

„Szerencsére rögtön el is hozta magával a noteszlapokat, vagyis azokat nemcsak fotókon láttam, hanem kézbe is tudtam venni. Ez nem a kultikus érintés miatt fontos, hanem mert így jobban meg lehet vizsgálni a kéziratot”. A portálnak már több éve ír az árverésekhez kistanulmányokat, korábban is szerepelt már náluk József Attila-tétel, több általa vagy neki dedikált kötet. Azokról is írt Bíró-Balogh, „de vitathatatlanul ez a verskézirat a csúcs köztük”.

A kiemelt kép csak illusztráció: Pexels

Még több irodalom:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top