nlc.hu
Aktuális

Túlterheltség a kórházakban a járvány miatt

Egyre nagyobb a túlterheltség a kórházakban

Túlterhelt a járó- és fekvőbeteg, valamint a sürgősségi ellátás, és a Covid-részlegekre is nehéz a kellő létszám biztosítása.

Múlt csütörtök óta nem tudják ellátni a sürgős eseteket a mosonmagyaróvári kórház szülészeti, nőgyógyászati és gyermekosztályán, mert a dolgozókat át kellett irányítani a Covid-részlegre. Ezt a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke mondta az RTL Híradónak.

Szijjártó László szerint a probléma országos, túlterhelt a járó- és fekvőbeteg, valamint a sürgősségi ellátás is. Ráadásul több ezer orvos és ápoló nem írta alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket, ezért még kevesebb emberrel kellene megoldani az ellátást.

Kórház koronavírus

Illusztráció. Védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Hogy valamelyest tehermentesítsék a kórházakat, péntektől országszerte felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat. A járóbeteg-ellátás működik, de szerdától a szakrendelőkben is oltanak majd, ezért várhatóan ott is lassul majd az ellátás.

„A covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani. Rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy a főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják” – mondta a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

Eközben tovább nő a kórházakra és az egészségügyi dolgozó nehezedő nyomás, meredeken nő a kórházban ápolt és lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma.

Nehéz helyzetben az egészségügy:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top