nlc.hu
Aktuális

Húsvéti szokások a világból

Különleges húsvéti szokások a világból – nem mindenhol a nyúl hozza a tojást!

Van, ahol egy egérszerű rágcsáló jár húsvétkor, máshol tojásgurítással, és sonka helyett hallal ünnepelnek. Megmutatjuk, miként ünnepel a világ húsvétkor!

Itthon a húsvét egyenlő a hímes tojásokkal, a locsolkodással és a tojás-sonka-torma hármasa sem maradhat el. De hogyan ünneplik a húsvétot a világ többi táján?

Lengyelország

A lengyeleknél nagy hagyománya van a húsvéti reggelinek, amit rendszerint minden család közösen tölt el. Ekkor szegik meg a húsvéti kenyeret is, amit szigorúan a nők készítenek: a férfiak a sütés során szerencsétlenséget hoznak, így nekik nem szabad semmit sem csinálni – minden bizonnyal rendkívül sajnálják.  A lengyelek hozzánk hasonlóan megszenteltetik az ételt a templomban: ilyenkor piros tojást, kolbászt, kenyeret, sót és süteményt tesznek a kosárba.

Olaszország

Az olaszok imádják az édességeket – nincs ez másként húsvétkor sem. Nemcsak csokiból, hanem marcipánból is tojásokat készítenek, az édesszájú felnőttek és a gyerekek legnagyobb örömére. Húsvétkor egy különleges szalámit, a Corallinát eszik, mellé tojást falatoznak. Desszertnek panettonét, egy  kuglófszerű süteményt majszolnak, aminek millióféle változata létezik.

Húsvéti szokások a nagyvilágban

Az olaszok tradicionális húsvéti szalámija, a Corallina (Fotó: Getty Images)

Spanyolország

Nagycsütörtökön  a spanyolok amolyan „haláltáncot” járnak, ami felidézi bennünk az amerikaiak halloweenjét. Persze, ez azért más: az emberek ugyan itt is félelmetes csontvázjelmezeket öltenek, de mindezt a felnőttek teszik egy felvonulás keretein belül, aminek a vége hajnalig tartó táncba torkollik.

Bulgária

A bolgárok is böjtölnek, és az időszak végét különös módon ünneplik: a húsvéti tojások közül kiválasztanak egyet, majd a templom falához ütve feltörik, és úgy eszik meg.

Amíg mi a húsvéti kalács közepébe tesszük a tojást, addig a bolgárok köré helyezik a színes tojásokat. Ahogy nálunk, náluk is szokás az étel megáldása: a pap ünnepélyes keretek közt megszenteli, de ezután az emberek nem magukhoz viszik haza az ételt, hanem barátaiknak adják, hogy szerencsét hozzon.

Ausztrália

Az ausztráloknál nem a nálunk megszokott nyúl potyogtatja a színes tojásokat, hanem az erszényes nyúl. Ez az állat első ránézésre inkább hasonlít egy nagyra nőtt egérre, mintsem nyúlra. Mi imádjuk, de nálunk a gyerekek jó eséllyel megijednének tőle. Tény azonban, hogy a füle nagy – legalább ennyi közös vonása van a mi nyulunkkal.

Húsvéti szokások a nagyvilágban

Ausztráliában ez a kis rágcsáló járkál húsvétkor (Fotó: Wikipedia)

Svédország

Az élénk színű, tollakkal díszített húsvéti virgács a svédek egyik legjellegzetesebb húsvéti jelképe. Nagycsütörtökön a kislányok boszorkánynak öltöznek, ajándékba tojást visznek, cserébe pedig csokoládét várnak. Húsvétkor kuglófszerű, marcipános süteménnyel indítják a napot, a vacsora pedig sózott hering hagymával.

Kolumbia

A húsvéti misén a kolumbiai lányok fehérbe öltöznek, és körmeneten vesznek részt, ahol Jézusról emlékeznek meg. Ami nálunk a búza, az Kolumbiában a kukorica, így húsvétkor is a kukoricából készült ételeké a főszerep – ételek és italok formájában is. Előszeretettel készítenek banánlevélbe töltött húsokat, zöldségeket, amit erjesztett kukoricából készült italokkal öblítenek le.

Németország

A németeknél is sokan szigorú böjtöt tartanak, majd a vasárnapi ebéden a piros tojások és a bárány alakú tortáé a főszerep. A szokásaik hasonlók, mint itthon: a gyerekeknek színes tojásokat rejtenek el a kertben, de melléjük még süteményeket is tesznek.

Húsvéti szokások a nagyvilágban

Ismerős jelenet (Fotó: Getty Images)

Franciaország

Amíg nálunk a sonka a fő húsvéti étel, addig a franciáknál a hal, ezzel is Jézusra emlékezve. Húsvétkor rendszerint kimennek a szabadba, és a dombos vidékeken tojásgurító versenyeket rendeznek. A tojásgurítás Jézus sírja elől elgörgetett kövekre utal. A versenyen természetesen, az győz, akinek a domb aljára leérve épségben maradt a tojása.

Finnország

A finnek a húsvét előtt szigorúan böjtölnek, az utolsó hetet pedig csendes hétnek nevezik: Nagypénteken fekete ruhát öltenek, és az otthonukban maradnak, úgy várják a húsvétot. Ilyenkor nem szomszédolnak, és egy mostanra talán furcsa hagyományt is tartanak még egy-két helyen: a gyerekek fenekére csapva emlékeztetik őket Jézus szenvedéseire. Húsvét hétfőjén ők nem locsolkodnak, hanem a gyerekek beöltözve házról-házra járnak, mondókákat szavalnak, némi csörgő pénz és édesség reményében.

Mexikó

Mexikóban erős a vallásosság, és a húsvétot is elnyújtottan ünneplik: egészen pontosan 2 hétig. Ilyenkor az emberek pihennek, feltöltődnek, egymással vannak. A nagyobb városokban passiójátékokat rendeznek, ahol korhű ruhákban idézik fel Jézus történetét.

Így ünneplünk mi, magyarok – régi hagyományok nyomában

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top