nlc.hu
Aktuális
Április végére mindenkit beoltanak

Április végére megkaphatja minden regisztrált az első oltást

Sőt az is előfordulhat, hogy lesz bőven vakcina, de nem lesz kit oltani vele.
oltás

Becslések szerint akár április végére megkaphatja minden regisztrált a koronavírus elleni első oltást Magyarországon – számolt be az RTL Híradó. Már most is több oltóanyag van az országban, mint amennyien eddig regisztráltak.

Előfordulhat az is, hogy lesz bőven vakcina, de nem lesz kit oltani vele. Így félő, hogy nem alakul ki a nyájimmunitás sem. Boldogkői Zsolt virológus úgy számol, a brit mutáns gyors terjedése miatt 80 százalékos átoltottság kellene. “Olyan magas szintű nyájimmunitást kell elérnünk, amit ekkora szintű oltásellenességgel nem fogunk elérni. Most hurráoptimisták vagyunk, egyre nagyobb az oltási hajlandóság, de el fogunk érkezni egy olyan küszöbig, ahonnan nem fogunk tudni továbbhaladni, mert nagyon sok ember elvi alapon ellenzi ezt” – vélekedik.

Rusvai Miklós virológus szerint, ha nem lesz elegendő átoltottság, máshogy is kialakulhat a nyájimmunitás. “Az átvészeléses immunitás fog terjedni, tehát egyre több ember kapja meg a fertőzést, a nyájimmunitás így is ki fog alakulni. Akik a vakcinát megkapták, azok biztonságban vannak. Azok, akik nem vették fel az oltást, ők meg fogják kapni a koronavírus-fertőzést előbb-utóbb” – jelentette ki. Úgy véli, ebben az esetben nyárig nem csökken a kórházak terhelése, és ősszel újból megnőhet az új fertőzések száma.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balázs Attila

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top