nlc.hu
Aktuális

Hitelmoraótrim csapda

Élt a hitelmóratóriummal a járvány miatt, most 140 százalékos kamatot kell fizetnie

A budapesti lakáshiteles nőn a járvány kitörésekor elfogadta a kormányzati segítséget és élt a hitelfizetési moratóriummal. 10 hónap helyett most 24 hónapot kell visszafizetnie.

Szekeres Dorkának (30) összesen 1,33 millió forintja bánja, hogy nem egész egy évig felfüggesztette a lakáshitel törlesztését a járvány miatt. Ennyi költséget számított fel a bank arra az 1 millió forintra, amit a hitelmoratórium ideje alatt nem fizetett a havi törlesztéssel – írta meg a bajba jutott nő történetét a Blikk.

Élt a hitelmóratóriummal a járvány miatt, most 140 százalékos kamatot kell fizetnie

Képünk illusztráció.
Élt a hitelmóratóriummal a járvány miatt, most 140 százalékos kamatot kell fizetnie
Fotó: Unsplash

Egy 50 négyzetméteres, nyolcadik kerület panellakásra vette fel Dorka a 18 milliós hitelt két éve. A havi törlesztője 95 ezer forint, a járvány miatt kért moratóriumot. Nem számított rá, hogy ennyire rá fog fizetni. 

Nem volt titok, hogy a moratórium idejére is kamatot számolnak bankok, legtöbben azonban vélhetően nem néztek utána, mit is jelent ez a gyakorlatban. Dorka, azt hitte, csak elírás, amikor meglátta az éves elszámolást: az elmúlt 10 hónapban 1,33 milló forinttal emelkedett a hátralévő tartozása. Mivel a törvény értelmében a havi törlesztés összege a moratórium miatt nem változhat, a törlesztési idő növekedett meg 14 hónappal, ami az ő esetében 1,33 millió forintot jelent – írja a lap.

Vagyis bár Dorka 10 hónapra függesztette fel a havi (kerekítve) 95 ezer forint befizetését, ennek ellenére most 24 hónapnyi díjat, azaz 24×95 000 forintot követel rajta bank

azaz 950 ezer forint helyett kell 2 280 000 forintot visszafizetnie.

A Blikk által megkérdezett pénzügyi elemző szerint Dorka azért fizet rá ennyire, mert a moratórium előtt nem sokkal vette fel a hitelt, és ilyenkor a törlesztés nagyobb részét még a kamat teszi ki.

A járvány sokakat ellehetetlenített pénzügyilet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top