nlc.hu
Aktuális

Járványügyi szabályok április 19-ig

Ezek a járványügyi szabályok maradnak biztosan április 19-ig

Orbán Viktor keddi bejelentése nem jelent teljes nyitást, ezek a szabályok mindenképpen maradnak április 19-ig.

A kormány az operatív törzs javaslatára 2021. április 19-ig meghosszabbítja a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét. A maradó járványügyi korlátozásokról szóló részletek szerda este megjelentek a Magyar Közlönyben. A rendelet szerda este tíz órakor lépett hatályba – írja az Index.

Ezek a járványügyi szabályok maradnak biztosan április 19-ig

Juhos Gergő fodrász egy férfi haját vágja egy újranyitott miskolci szalonban 2021. április 7-én. Ezen a napon lépett életbe a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály, amely szerint a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók (Fotó: MTI / Vajda János)

Ami április 19-ig biztosan marad:

  • Változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok: a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani, illetve közterületen és nyilvános helyeken a másfél méteres távolságot tartani.
  • Szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább másfél méter távolságot kell tartani.
  • A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  • Április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya.

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy nyithatnak az üzletek és újra indulhatnak a szolgáltatások. A részletes nyitási intézkedések: az este 8 órai kijárási tilalom-kezdet 10 órára változik, az üzletek 21.30-ig nyitva lehetnek minden nap, de 10 négyzetméterenként csak egyetlenegy vevő számára nyithatnak a fodrászok, a kozmetikák és más szolgáltatók, de a vendéglátóhelyek és a szállodák nem Az iskolák április 19-ei kinyitását már korábban bejelentették.

Tegnap diákok összefogást szerveztek a korai iskolanyitás ellen. A kezdeményezők szerint érthetetlen, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra miért nem érvényes. Erről ebben a cikkben írtunk.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top